Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2011 05:41 - Моята последна статия
Автор: marandi Категория: Бизнес   
Прочетен: 6602 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 29.04.2011 09:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Статията е специално за сладко бебе bgg_red. Надявам се да ме разбере и да ми прости след като я прочете накрая!

 

 

Преди една година поех ангажимент чрез прогноза, състояща се от 14 конкретни елемента, която изглеждаше по следния начин. Да видим какво се случи:

 

 Прогноза за пролетта на 2011 година ( дадена на 29 март 2010 година )

Един сценарий, който "никога" няма да се случи в България?

*Забележка: Прогнозата е при условие, че се запази валутния борд, не се актуализира бюджет 2010 и обезценката на еврото спрямо останалите водещи валути е в границите от 10%.


- спад на БВП - 8-9%
- безработица - 16-19%
- лоши кредити - 18-20%
- ударно нарастване на държавния дълг ( нужда от външно финансиране ~ 4-5 млрд. евро )
- спад в цените на недвижимите имоти от още 25-30% ( като най-голям в абсолютни стойности ще бъде в четирите най-големи града: София, Варна, Пловдив, Бургас спрямо средния спад за страната )
- инфлация 5-6%
- повишаване на косвените данъци за потребление ( акцизи, мита, ДДС като цяло за 2010 ) 
- рекорден брой фалити на малки и средни фирми
- замразяване и орязване на заплатите в бюджетната сфера + пенсиите
- още 2-3 рокади в правителството при министрите + голяма вероятност от предсрочни избори
- поредната емигрантска вълна към чужбина ...


Не е много оптимистично и съжалявам, за което! Отлагането на реформите във всички сфери, води до това, че за дъно на кризата изобщо не може да се говори и тя продължава да ескалира.

Успех! 

 

 

Ще отбелязвам в скоби успешността на прогнозите ми:

 

  1. Валутния борд се запази. ( ДА )

 

  1. Бюджетът се актуализира и от балансиран, когато давах прогнозата премина към дефицит ( това е важно, за да се види ефекта на подобен “фокус” как влияние на БВП на страната ) и затова си позволих тогава израза ( “никога” няма да се случи ). Т.е. че е неизбежна актуализацията.  ( ДА )

 

  1. Обезценка на еврото спрямо останалите водещи валути ( USD, анг. паунд, швейц. франк и яп. йена ) на годишна база в диапазона 10%  - ( мисля, че е по-скоро ДА ).

 

  1. Спад на БВП на страната 8-9%.

 

Тук изглежда най-фрапираща “грешката” на пръв поглед, но сякаш не е. От една страна, когато давах прогнозата, индикациите бяха твърдо за балансиран бюджет. За да се спре спада на БВП и статистиката да отчете ръст от 0.2% за 2010 г. се премина към дефицит, който по предварителни данни е 3.2% от БВП за 2010 г. и от септември месец се промени методиката на НСИ при изчисляването, като към БВП на страната започна да се добавя 10-12% от сивия сектор.

 

Което ще рече, че 3.2% от дефицита + 2.5-3% от добавянето на неформалната ( сива ) икономика за последната ј на 2010 г. ), дава спад на БВП за 2010 г. от около 6%.

 

Какъв ще бъде резултата за Q1 на 2011 г. за когато съм дал прогнозата ще зависи пак от дефицита на годишна база след първото тримесечие на 2011 г. и вече тежестта на “добавената” сива икономика в методологията ще е нараснал на 6%, които трябва да се добавят. Или ориентировъчно 9% надолу, ако размера на дефицита е близък до сегашния, отместен с 1 тримесечие назад.

 

Т.е., ако статистиката отчете ръст от 1-2% за Q1 на 2011 г. – то сякаш моята прогноза излиза вярна. Затова ще си пиша ( ДА ), колкото и да е “нахално”.

 

  1. Безработица 16-19%.

 

Според данните на Българска стопанска камара ( работодателите ) от 20.04.2011 г. работните места към момента на прогнозата ми са намалели с 300 хил. души и според тях реалната безработица в момента е около 17%. Тия данни се подкрепят и от КНСБ ( синдикатите ).

 

Нормално е да има разминаване между данните на НСИ, АЗ, работодателите и синдикатите. Кои данни са по-близки до реалните ще оставя на всеки да си преценява сам.

 

Колкото и да е нахално, ще си пиша пак ( ДА ).

  1. Лоши и преструктурирани кредити 18-20%.

 

По данни на БНБ през март 2011 г. те са 19.14%.  ( ДА ).

 

  1. Ударно нарастване на държавния дълг.

 

 

Към днешна дата Фискалния резерв вече достигна санитарния минимум и за съжаление посоката е ясна. Т.е. имаме от 6 млрд. Фиск. резерв в март 2010 г. спад от 2 млрд. + 1.4 млрд. нарастнал държавен дълг за 2010 г.+ бюджетен дефицит от 2.3 млрд. = минус 5.7 млрд. лева, а моята прогноза беше за нужда от 4-5 млрд. евро.. 

 

 

Тук си пиша ( НЕ ), поради сгрешен времеви хоризонт за държавния дълг, който отчасти се получи заради актуализацията на бюджета, която се случи по-късно и различните дългови инструменти, които предприе Правителството.

 

  1. Спад в цените на недвижимите имоти от още 20-30% като най-голям в абсолютни стойности спрямо средния спад за България ще бъде в 4-те най-големи града. Дал съм по-подробна статистика на тази прогноза ето тук:
    marandi.blog.bg/biznes/2010/10/12/6-meseca-sled-prognozata-mi-za-q1-na-2011-godina.618963

 

 

Като цяло в България няма прецизен и прозрачен индекс за недвижимите имоти. Затова и е доста трудно да се борави с конкретни стойности, поради налагането на една камара уточнения по подобен вид прогноза.  Ще отбележа, че важното в тази прогноза е продължаващия спад + че спада ще е по-голям спрямо средния за страната в посочените градове. ( ДА )  

 

 

  1. Инфлация 5-6%.

 

Статистиката отчете 5.6% на годишна база към март 2010-2011 г. ( ДА ).

 

  1. Повишаване на данъчната тежест. Тук мисля, че е безспорно и безпрецедентно това, което се наблюдава от всички в последната 1 година. ( ДА )

 

  1. Рекорден брой фалити на малки и средни предприятия.

 

Щом реалния сектор е загубил над 300 хил. работни места само за 1 година, също мисля, че е ясно какво се е случвало. ( ДА )

 

  1.  Замразяване и орязване на заплатите в бюджетната сфера + пенсиите ( ДА )

 

  1. Няколко рокади при министрите + опасност от предсрочни. Мисля, че се случи за изминалия период ( ДА )

 

  1. Поредната емигрантска вълна към чужбина.

 

Мисля, че е по-скоро ( ДА ).

 

 

Ако прегледате коментарите, когато бях дал тия прогнози marandi.blog.bg/biznes/2010/03/29/prognoza-za-proletta-na-2011-godina.519862, може би ще се ориентирате за тогавашните настроения и колко “абсурдно” са прозвучали по него време. Някои дори коментираха, че ако се сбъднат подобни прогнози трябва да се закрива държавата и т.н.

 

 

 

Спирам да давам повече прогнози, защото са много трудоемки, отнемат много време, чувствам се, че поемам ангажимент, който съм длъжен да спазя, а това ми “тежи”.

 

Емоционално много ме изтощават, особено когато се намесят и “доброжелатели” и съм длъжен да им търпя простотията или безхаберието..

 

 

Искам да благодаря на всички за подкрепата и за критиката! Да ви пожелая да вярвате най-вече в себе си и в собствените си сили, защото сте уникални и заслужавате най-доброто. 

 

 

Да сте заобиколени с любими хора и да не забравяте “ония” ваши мечти ( детските ), но и да не ги отнемате от другите. Да следвате хуманни каузи, да сте част от велики дела ….

 

Надявам се “Пътуването вътре в нас” самите да завърши с хармония при всеки и с усещането, че сме били истински и не сме спирали да даваме най-доброто от себе anytime & anywhere.

 

Ще завърша с едни думи на Барак Обама, които на мен ми направиха силно впечатление:

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

“Фокусирането на живота ви единствено върху правенето на пари, показва липса на амбиции. Изисква твърде малко от вас.

Защото само, когато се насочите към нещо по-велико, осъзнавате истинския си потенциал.”

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Успех!





Гласувай:
7



1. andrei - Поздрав,
29.04.2011 10:28
бъди здрав и успех в начинанията ТИ!
цитирай
2. karambol5 - Успех
29.04.2011 11:28
Успех
цитирай
3. анонимен - Благодаря
24.05.2011 17:42
Благодаря Маранди и честит празник,

Но да знаеш - няма последна статия, човек се бори докато е жив :) Имаше един такъв разказ на Хайтов - мисля, че беше "Дърво без корен" - птицата умряла, докато е летяла, няма пенсия, до последно летяла ...

Щях да те питам да напишеш нещо за ефекта от събитията от Япония и Либия в/у нашата икономика, извън политиката. Това никак не се дискутира по печата, а според мен ефекта никак не е минимален.

Но, за това ако имаш време ...

Със здраве,
Петър
цитирай
4. marandi - :)
25.05.2011 00:20
Благодаря, приятели!

Днешният празник на буквичките наистина е заразителен и вдъхновяващ! Показва ни, че Колелото на историята не може да "изтрие" един продукт с висока добавена стойност вече 1100 години. Съвременните, научни "открития" по мрежов маркетинг могат само да мечтаят за подобно дълголетие и подобен мащаб, който са създали предците ни.

На кирилица пишат близо 300 милиона души от много страни. Нека обичаме буквичките и с достойнство да ги предадем на идните поколения!

Поклон пред делото на дедите ни!

Петър ( благодаря, че си се представил, приятелю ) в началото на 2008 г. се включих във форума на инвестор.бг, за да предупредя какво ще се случи с имотите. Мисля, че всичко беше предвидено с убийствена точност, даже сякаш бях единственият, който го предвиди до тримесечие, т.е. че тренда ще се обърне в Q3 на '08 г. и всичко, което ще последва после. Или, когато обяснявах по него време що са то деривати и как те ще залеят света и как точно ще предизвикат дълбока криза ... още 1 година след това Управляващите отричаха, че ще има криза в България или, че тя щяла да ни "подмине".

Този блог се наложи да създам, за е с дата, час и минута, понеже доста хора тогава във форума се опитваха да омаловажат, това което съм писал чрез подмяна и нагла манипулация на моите постове.

Въпросите са ти интересни, но вече съм отговорил на тях в статиите си в този блог. Писал съм статиите да "издържат" във времето, т.е. и след 2-5-15 години, който и да ги чете ще забележи, че съм "познавал". Това за "познаването" не е дарба, а проклятие, приятелю - повярвай ми.

Не искам да критикувам никого и за нищо. Ще се опитам до 10-15 години да разреша въпроса с външния държавен дълг на България.

Но подобни прогнози неимоверно много забавят скоростта ми и "ядат" от времето ми. За сравнение, прогнозите на МВФ, на БНБ, на Инст. по паз. ик. и т.н. претърпяха по няколко корекции през няколко месеца за 2010 г. А, там работят целогодишно екипи от доста хора, които са добри специалисти. В моите прогнози нищо не е променяно и "случайно" се оказаха прецизни.

Идеята ми, да не се набутват хората с непосилни ипотеки доживотно - приключи.

Когато имам пак какво да кажа, ще го споделя.

Поздрави и успех!
цитирай
5. marandi - :)
25.05.2011 03:07
Петър,

прегледай тази моя статия, писана преди повече от година. Там е описано какво ще се случи, а дали днес ще ги наричаме Япония и Либия, а утре Пижо и Пенда няма значение, това са вторични събития на политическа основа или катаклизми, които са въпрос на време да се случат.

Калкулирам винаги в прогнозите си и това, което наричат риск менижмънт или това, на което ти обръщаш специално внимание, но то е с вторични функции и не почива на фундамент:

България и Великото преселение на народите

http://marandi.blog.bg/biznes/2010/04/07/bylgariia-i-velikoto-preselenie-na-narodite.524223

Преглеждай и коментарите, където пак се опитваха да ме убедят, че съм изтрещял. Статията е писана преди да започнат арабските революции и миграцията към Европа, за която сега всички пищят.

Там обяснявам и че "явлението" Гърция не се дължи на "тъпите и мързеливи" комшии, а че е въпрос на време да ескалира и в други страни. После на опашката се наредиха Ирландия, Португалия, Италия, Испания и прочие. Дал съм и красноречиви данни защо това се случва с подробни статистики, специално подбрани за целта.

Успех!

П.П. Нямам време да отговарям винаги персонално. Затова подчертах, че статиите ми са писани да "издържат" във времето без значение след колко време ще се четат.

Просто прегледайте статиите повторно, а не да ми задавате въпроси, на които отдавна съм дал отговор и прогноза. Досадно ми е, когато трябва да се повтарям.

Дано не съм бил груб. Малка водка за извинение, ако съм прозвучал така :)
цитирай
6. анонимен - cheap bras
15.03.2012 03:57
Amazing write-up! This could aid plenty of people find out more about this particular issue. Are you keen to integrate video clips coupled with these? It would absolutely help out. Your conclusion was spot on and thanks to you; I probably won’t have to describe everything to my pals. I can simply direct them here!
цитирай
7. анонимен - cheap bras
15.03.2012 04:45
Amazing write-up! This could aid plenty of people find out more about this particular issue. Are you keen to integrate video clips coupled with these? It would absolutely help out. Your conclusion was spot on and thanks to you; I probably won’t have to describe everything to my pals. I can simply direct them here!
цитирай
8. анонимен - NzvVGuDgXrIDXphfN
01.11.2012 18:09
Z1X6Gc <a href="http://mdlibfvwkhzk.com/">mdlibfvwkhzk</a>, [url=http://umqyiwnvsnhe.com/]umqyiwnvsnhe[/url], [link=http://wmknnipmvtmx.com/]wmknnipmvtmx[/link], http://hjyzqvdajaqz.com/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marandi
Категория: Бизнес
Прочетен: 2284293
Постинги: 46
Коментари: 863
Гласове: 462
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930