Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2010 05:12 - 6 месеца след прогнозата ми за Q1 на 2011 година
Автор: marandi Категория: Бизнес   
Прочетен: 93309 Коментари: 18 Гласове:
5

Последна промяна: 23.10.2010 17:25


Отминаха 6 месеца от годишната ми прогноза за пролетта на 2011 година. Да видим какво се случи досега?

 

Ето и нейния вариант, даден в март месец 2010 година:

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

Един сценарий, който "никога" няма да се случи в България?

*Забележка: Прогнозата е при условие, че се запази валутния борд, не се актуализира бюджет 2010 и обезценката на еврото спрямо останалите водещи валути е в границите от 10%.


- спад на БВП - 8-9%
- безработица - 16-19%
- лоши кредити - 18-20%
- ударно нарастване на държавния дълг ( нужда от външно финансиране ~ 4-5 млрд. евро )
- спад в цените на недвижимите имоти от още 25-30% ( като най-голям в абсолютни стойности ще бъде в четирите най-големи града: София, Варна, Пловдив, Бургас спрямо средния спад за страната )
- инфлация 5-6%
- повишаване на косвените данъци за потребление ( акцизи, мита, ДДС като цяло за 2010 ) 
- рекорден брой фалити на малки и средни фирми
- замразяване и орязване на заплатите в бюджетната сфера + пенсиите
- още 2-3 рокади в правителството при министрите + голяма вероятност от предсрочни избори
- поредната емигрантска вълна към чужбина ...


Не е много оптимистично и съжалявам, за което! Отлагането на реформите във всички сфери, води до това, че за дъно на кризата изобщо не може да се говори и тя продължава да ескалира.

 

 

http://marandi.blog.bg/biznes/2010/03/29/prognoza-za-proletta-na-2011-godina.519862

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ще си позволя да направя “разбивка” на прогнозата си:

 

  1. Спад на БВП 8-9% - БГ-икономиката е циклична, такава е била от време оно и затова праотците ни са я деляли от Димитровден до Гергьовден. Справка на БВП от 2000 година до наши дни и повтарящото се най-слабо тримесечие:

 

image

 

Поради тази причина, беше логично, че в името на рекорда ще се стигне до някакъв “фокус” от родната статистика и той вече е налице:

 

НСИ ще добави към БВП сивата икономика

По данни на НСИ делът на т. нар. неформална икономика е 10-12%, с добавянето й към БВП, той ще отчита ръст, дори и формалната икономика да не расте…

http://www.investor.bg/news/article/106571/332.html

Ако разгледаме БВП като сбор от постигнатия плюс 10-12% сива ( неформална ) икономика от него плюс 4.8% бюджетен дефицит след актуализацията на бюджет 2010 година и общия резултат в Q1 на 2011 година е около нулата, то логично спада в икономиката е бил близо до моята прогноза.

2.      Безработицата ми е “слабост” предвид уникалните техники от НСИ и Агенцията по заетостта като методология на представяне на данните. Като цяло в коментарите в предишната ми статия, още март месец споменах, че безработицата ще ескалира в края на годината и засега няма да коментирам числата ми от 16-19%, а ще поизчакам още 6 месеца, като само ще отбележа, че т.нар. “спад” на безработицата в активния сезон на цикличната ни икономика беше символичен и не се състоя.

3.      Лоши и преструктурирани кредити 18-20% - тук също е интересно за “търсачите” на банкови фалити. Когато давах тия числа, те достигаха около 12%, а сега са над 16%. Ще си позволя да вметна, че т.нар. лоши и преструктурирани кредити са доста добре обезпечени ( чрез поръчители, обезпечения и прочие ) и това за съжаление се отразява в крайното потребление, което се свива, предвид “изгорелите” поръчители и съдлъжници На това ще се спра после. От друга страна, т.нар. “нова” банкова експанзия, не е нищо друго освен да се вдигне общата база на отпуснати кредити, като по този начин се “свалят” нивата на лошите и преструктурирани експозиции, понеже при достигане на критични нива от 10% само лоши, банките са заплашени от рестрикции от регулатора БНБ. Затова и на пръв поглед изглежда необяснимо как все още функционира банковата ни система при подобни фрапиращи стойности.

4.      Държавен дълг – предполагам, че числата ми за нужда от финансиране от 4-5 млрд. евро в март месец на 2010 година са звучали шокиращо?

 Не ми се занимава в момента да вадя точните стойности, които включват намаления фискален резерв и “излюпил” се бюджетен дефицит ( поради актуализацията на бюджета ) + емитирания държавен дълг досега и този, който ни очаква до края на годината, но ако заложим и този, който е предвиден за бюджет 2011 година, то ще се доверя на изчисленията на г-н Георги Ангелов, който сякаш се припокрива с моята скромна прогноза.

image

По интересното по тази точка е, че краткосрочния ни държавен дълг беше доста опасен, а предвид маастрихтските критерии имаме изискване за дългосрочните лихви, което не покриваме за момента и затова в момента наблюдаваме вътрешно финансиране с по-дългосрочни падежи, което да компенсира този критерий. Или т.нар. отлагане на настоящите проблеми поради липсата на реформи и прехвърлянето им на следващите поколения. Тук не съм оптимист, че и следващата година ще успеем да покрием изискванията. Може би към 2013 година. Жалко, че дълга няма да се ползва за реформи, а за “кръпки”.

5.      За БГ-имотите така или иначе никой не посмя да направи точна методология и “българския” квадратен метър се превърна в синоним на безмислица. Ще поживеем – ще видим, но нямам идея по какъв критерий ще определим числата, които съм дал. Иначе за момента прогнозата ми, че спада в абсолютни стойности ще е най-голям в четирите ни най-големи града спрямо средния спад за страната е коректен. Ето табличка:


image

Източник: НСИ ( лв/кв.м. )

Може да се разиграе и вариант за жилище от 70 кв.м. и да се види до какви числа водят емоциите в различните региони на страната.


6.     
Инфлация 5-6% - до момента е около 3%, след шест месеца ще видим …

7.       Повишаване на данъци, мита, акцизи ( тук не съм споменал, че включвам и осигуровките, които особено в т.нар. първи солидарен стълб или ДОО, са си точно вид данък за мен, но както и да е). Тук ще поместя една графика от 1995 година досега, на която ясно се вижда, как държавата “удря” населението точно по най-болните и свидни места. Или това са дом/жилище, здравеопазване, образование и по хобито на българина ( цигарки и алкохол ).

image

8.      Рекорден брой фалити – ще изчакаме Кофас да публикуват данните си, но това ще се случи в средата или края на другата година, касаещ периода на моята прогноза.

9.      Замразяване и орязване на заплати и пенсии – тук мисля, че вече е ясно, предвид проекто-бюджета за 2011 година.

10. Оставките на министри в правителството вече са факт, за останалото от прогнозата ми ще видим след 6 месеца, там говоря за “опасност” от предсрочни избори.

11. Нямаме коректна статистика за емигрантите в чужбина, както и нямаме коректна статистика за студентите избрали да учат в чужбина, които после рядко се завръщат. Тук едва ли някога ще се докаже кой е крив и кой прав.

 

Накрая да обобщя:

Открийте разликите между влизането в ERM II и целта на паричната политика, която проповядва ЕС.

Цел на паричната политика в ЕС е постоянно и трайно повишаване жизнения стандарт на хората. Това се осъществява чрез осигуряване високи нива на икономическа активност и трудова заетост на населението или т.нар. ценова стабилност. Както на макро, така и на микро ниво в икономиката, с цел избягване на силни инфлационни или дефлационни процеси, които “ограбват” населението в бъдеще.

В средно-срочен и дълго-срочен план основно влияние оказват лихвените нива на централните банки ( ние сме в условия на “мек” валутен борд ), нивата на МЗР, както и паричните агрегати М1, М2, М3. Също така се следи за нивата на кредитиране, основните лихвени проценти, цената на заемния ресурс, лошите експозиции и т.н., но не само като възникващи дисбаланси, а и като динамика на събитията. Оттам се хващат овреме възникващи процеси на финансова нестабилност и може да се прогнозира доста точно за дължината на периода на дадена криза, предвид дълбочината на дисбалансите, които са се натрупали.

В кратко-срочен план ( 1-2 години ) основно въздействие оказват: потреблението, нетния износ, бюджетния дефицит и инвестициите. Също така производствените разходи и нивата на трудови възнаграждения.

Или в момента се наблюдава ръст на нетния износ, увеличаване на бюджетния дефицит ( с цел запазване на работни места, основно в публичния сектор ) и увеличаване на заплатите в реалния сектор ( средно 5.6% на минималните осигурителни прагове за 2011 година ).

Срещу това стоят спад на крайното потребление, спад на ПЧИ, сивата икономика и предстоящото отпадане на ограниченията на пазара на труда в развитите държави.

Кой ще победи?

Повишаването на финансовата култура на населението, която ще породи и повишена икономическа активност, а оттам и ръст в икономиката или яростната съпротива срещу реформи във всички институции, които отдавна са се превърнали в “схеми”?

Ще поживеем – ще видим! Бог да пази България!

Успех!



Тагове:   България,


Гласувай:
5



1. valsodar - Само един въпрос - "спад в ц...
12.10.2010 16:48
Само един въпрос - "спад в цените на недвижимите имоти от още 25-30%" - спрямо коя им стойност?! Сегашната или по време на пика в цените?
цитирай
2. marandi - :)
13.10.2010 01:18
Бебе Валси, спрямо началото на 2010 г. или спрямо Q1 на 2010 г., когато съм давал прогнозата. Има ли значение? :)

На мен целта ми не е била да сцепя косъма на четири с разни числа, а да насоча вниманието към процеси, които предстоят и ни очакват.

П.П. Въпроса ти е доста "хлъзгав", но заради теб с удоволствие бих го коментирал. Само ми подскажи как ще "мерим" числата ми?

1. Ако е на квадратен метър - кой от всичките? С общи части, на шпакловка и замаска ( по БДС ), за основен ремонт или напълно обзаведения кв. метър, щото статс-а обикновено не прави разлика между тях?

2. Или по средна цена за жилище по градове?

Аз поне се обърквам от множеството методологии, които се прилагат в БГ и не знам по коя да сравняваме числата ми от прогнозата :)

Поздрави!
цитирай
3. valsodar - За методологиите или по-скоро за ...
13.10.2010 13:07
За методологиите или по-скоро за липсата на такива съм съгласен, не може да се сравнява начинът, по който се извеждат данните у нас, с този който трябва да е.
Барбарон ( знаеш го :) ) бе дал преди време линк към френски сайт за недвижими имоти.
Там не ставаше изобщо на въпрос за включени общи части, стени и тераси, а за изцяло чиста жилищна площ ( нормално е, никой не живее за постоянно на терасата си, както и не спи на стълбището във входа ).
Това според мен трябва да е един от основните показатели, чрез които да се представят имотите. Да не говорим, че издаването на шпакловка и замазка няма нищо общо с нормалната практика да се издава до ключ, с вградената кухненска техника.
Но... явно все още сме много далеч от нормалните световни пракитики, което се надявам тази криза да реши като проблем ( дай Боже! ).

Да тръгваме по средна цена за градове... пак няма да е обективно, защото едни градове се обезлюдяват трайно, което ще задържи и засили спада там.

30% спрямо цената в началото на годината ( спад ) ми се вижда в рамките на нормалното за идните 3 месеца.

Последен въпрос - как я виждаш кризата в сектора на недвижимите имоти?
Като "V", "W" или като "L" образна ?
цитирай
4. marandi - :)
13.10.2010 18:43
valsodar написа:

Последен въпрос - как я виждаш кризата в сектора на недвижимите имоти?
Като "V", "W" или като "L" образна ?


Опасен си - все едни "невинни" въпросчета, които нямат еднозначен отговор :)

Съвсем набързо, аз по принцип изповядвам теорията за сегментация. После цените, както на всяка една стока или услуга могат да бъдат: национални, регионални, сезонни, пазарни, регулирани и прочие.

От тази гледна точка, като страна с най-нисък стандарт и най-ниски доходи е логично, че ще си намерим подобаващото ни се място в имотната класация като цяло.

После един имот може да е актив ( реален/финансов ), но и .. ПАСИВ!?

После, имотките нямат 2 от функциите на книжните пари и затова за мен е непонятно защо постоянно разни неграмотници ги сравняват с банковите депозити? Едната функция е за запазване на стойността във времето, а другата е за делимост, т.е. не е често срещана практика някой да си продава имота на части ( отделно кухнята, спалнята или терасата, нали? ). Запазването на стойността във времето се вижда най-ясно при фасилити бизнеса ( т.нар. корпоративно рентване ), където наскоро излязоха анализи, че първоначалната покупка на жилище е около 20-25% от бъдещите разходи по амортизация. Т.е. в България се наблюдава доста либерална политика относно външния вид, общи и прилежащи части, която е немислима на развити имотни маркети, понеже подобна немърливост се заплаща жестоко.

Накрая само да обобщя - имотите не са мобилни, слабо ликвидни са и нямат никаква държавна защита, която да гарантира печалба за даден период, както е при депозитите да кажем.

Като цяло имаме да извървим дълъг път до достигане на балансирани пазарни принципи на имотния пазар, ясни правила и ангажименти, подобаваща инфраструктура и СОЦИАЛНА среда, спрямо търсената цена и най-важното нещо прозрачност и предвидимост. На това на Запад му викат - доверие, както в собствените сили, така и в на останалите партньори ( частни и държавни )!

Темата е дълга ...

Поздрави!

цитирай
5. valsodar - Че темата е дълг - спор няма. :)) ...
13.10.2010 20:41
Че темата е дълг - спор няма. :))
Надявам се да не ти досаждам много с ... невинните си въпросчета, но ми е било винаги интересно да чувам мнението ти.
Лично моето мнение е, че кризата в имотния (най-вече имоти за жилища ) сектор ще е L-образна, по ред причини сред които най-вече няколко:
- сериозно пренасищане на пазара ( за София насищането е 1:2 , т.е. едно жилище се пада на 2 души )
- намаляващо търсене сред платежоспособното население ( за повечето с възможности, при така водена национална политика, за в бъдеще ще стои повече въпросът да остават ли в тая държава, от колкото да купуват имот за живеене в нея )
- нововъзникващата култура на мобилност ( българите се отърсват от манталитета си, че имотът е най-голямото благо, което могат да завещаят на поколенията след тях, а и... все повече от младите с акъл и възможности бягат от страната )
- демографският срив ( след по-малко от 20 години ще сме под пет милиона, т.е. ще се пада по жилище и кусур на глава от населението )
- задълбочаваща се икономическа криза ( възможностите за излизане от нея са безвъзвратно пропиляни, в момента ние не се борим с нея, а просто си харчим валутният резерв за да се тушира с него социалното напрежение )

И... колкото повече мисля по темата ( а аз избягвам да го правя твърде често ), толкова повече се засилва песимизмът ми към пазара на имоти като цяло.
Единственото поле за развитие ще е може би в сферата на логистиката, но и там нещата са според-зависи.

Надявам се, поне ... в близките пет години, в нашият пазар на имоти да навлязат поне някои от добрите световни практики.
Изненадах се приятно от това www.hexagon-build.com
цитирай
6. marandi - Че темата е дълг - спор няма. :)). . . . ...
14.10.2010 19:29
valsodar написа:
Че темата е дълг - спор няма. :))
........
Лично моето мнение е, че кризата в имотния (най-вече имоти за жилища ) сектор ще е L-образна, по ред причини сред които ......


Хмм ... струва ми се, че подценяваш "триковете" на статистиката и ролята на държавата. Не случайно изведох 15 годишна статистика, където ясно се вижда, че оттук насетне ще ни "удрят" точно по-уязвимите места, а именно жилище, здраве, образование и хобита.

Нещата не са толкова зле, просто спокойно има доста мегдан за още задлъжняване.

Даже в момента ще вкарам една еретична мисъл, която и аз доскоро не "виждах" как ще стане, но няма да се учудя, ако ударим имотно "дъно" в Q1 на 2011 г. Запомни това тримесечие, може да се окаже бичи капан 2-3 тримесечия до края на 2011 г. и после пак надолЕ. План Б плато и продължаваща сегментация и консолидация на вторичния пазар с цел бъдеща препродажба на институциални инвеститори като застрахователи, пенсионни дружества и прочие. Но сякаш им е още рано за тях да навлизат, тях ги виждам към 2015, когато ще сме в еврозоната ( може би? ) ;)

По-интересно е после какво ще се случи, но наистина си е предизвикателство да прогнозираш аматьори, които си менкат мнението през 2 дена по всички сфери и показатели, без никаква визия, стратегия и каузи, които да обединяват усилията на 'орицата в една посока.

Най-общо в 2011 г. ще раздуят бюджетния дефицит, държавата ще се назоби с кредити, инфлацията ще е овладяна, държавния дълг от краткосрочен ще го разтикат в средно и дългосрочен да има и за децата ни и после ще се опитат да направят мощен финален "спринт" в 2012 и 2013 г, когато ще са изборите. В последната година и половина ще се вдигат заплати в публичния сектор, пенсии, социалки и прочие благини за улов на електорат. Дотогава ще е по-стегнатичко и затова подсилват полицията, да има кой да ги брани от народната "любов".

Въпросът е дали ще сработи "плана"? Още не мога да преценя ...

Поздрави!
цитирай
7. marandi - :)
16.10.2010 03:03
Пропуснал съм до допълня, че 2-та сценария за имотно дъно са, ако дотогава се запази политическата стабилност в страната и банките не започнат да изсипват отнетите имотки, а ги задържат, каквито са индикациите за момента.

Поздрави!
цитирай
8. анонимен - мощен финален "спринт" в 2012 и 2013 г
18.10.2010 14:38
Маранди споделям донякъде твоите виждания. Почти съм съгласен , само не мога да вдяна с какви пари този мощен спринт. Още дългосрочни ДЦК ли ? Само да допълня според мен, че се очертават "лесни" пари в света за 2011 година и това ще спомогне за прогнозата за бичи капан(доколкото може да се говори за такъв в БГ), ама ако спре печатането по света към 2012. Как ни виждаш тогава на общия фон?
цитирай
9. marandi - :)
19.10.2010 04:00
анонимен написа:
Маранди споделям донякъде твоите виждания. Почти съм съгласен , само не мога да вдяна с какви пари този мощен спринт. Още дългосрочни ДЦК ли ? Само да допълня според мен, че се очертават "лесни" пари в света за 2011 година и това ще спомогне за прогнозата за бичи капан(доколкото може да се говори за такъв в БГ), ама ако спре печатането по света към 2012. Как ни виждаш тогава на общия фон?


Да, ще емитираме дълг кат' разпрани по много причини.

Първо, далеч сме от 60% държавен дълг, каквото е едното изискване. Второ, удачно е да се емитира сега - ОЛП на БНБ е нисък, предварително изконсумирани инфлационни процеси през 2010 г. и най-важното да се преструктурира държавния дълг като се подготвим за последния критерий, който ни спира към "чакалнята" ( ERM II ) - нивата на дългосрочните лихвени проценти. Отделно в 2013 г. ( по памет ) ни падежира немалък дълг, който ще се "разтика".

Финта, който направиха "наш'те" досега ( 2009-2010 г.) беше умишлено напъване в акцизите на цигари/алкохол/горива и цени на газ и електроенергия, които са силно проинфлационни.

Комично е, че НСИ отчита инфлация за 2009 г. от 0.6%, а по Евростат е 2.5% ( мистерия, а? ) :)))

Но, оттук насетне проблеми с инфлацията не би трябвало да има и затова наистина е удачно да се емитира дълг, който ще е дългосрочен в евро и краткосрочен в лева ( предполагам по интуиция ), а също така и досега се емитираше на вътрешния пазар, а от догодина ще се пробваме и на външния пазар.

Целта е в 2012 г. да кандидатстваме за ERM II, а "мощния" финален спринт ще дойде от дълг + предизборно вдигане на всичко в публичния сектор + пенсиите като за целта ще се използват акумулираните дотогава скрити буфери + дълга и + факта, че ако не спечелят изборите, друг ще плаща "сметката" после. Звучи ли ти познато? :)

Като цяло не си играят картите лошо, но в момента се помпи един нов балон в БГ-то и той се нарича ... политически. Затова заложих в прогнозата си от март оставките + риск от предсрочни.
цитирай
10. marandi - :)
19.10.2010 04:12
Поздрави, че не ми стигна мястото в горния пост :)
цитирай
11. анонимен - Да..м
19.10.2010 20:14
Ясно! Поздрави и на теб, Маранди!
Не знаех за 60те%. Едни ще печатат , а други ще трупаме дълг. Накрая ще станем като ипотекарите дето реват последните 2години! Успокоенито е, че няма да е скоро(относително)!
цитирай
12. marandi - :)
20.10.2010 01:46
Дамм,

ориетирал си се прекрасно. Поздравления, за което!

П.П. Скоро наближава и края на мантрата за най-ниските данъци в ЕС, но стига съм говорил негативизми.
цитирай
13. анонимен - Reynard
22.10.2010 19:03
Bulltrap-ец на пазара на "имотки" в BG .... през Q2-Q4 2k11 .... интересно като идея/предвиждане. Такова развитие предполага раздвижване/размразяване на пазара, значителен брой сделки и т.н. .... като гледам (имам предвид) проекта за бюджет 2011 (ограничаване и замразяване на всякакъв (добре де, повечето) вид spendings) и "заявените" намерения за неговата реализация .... Ще ми бъде интересно да стана свидетел, коя ще бъде движещата сила (мотиватор) на "бичи пазар" при имотките .... Ъррммм :-]]
Маестро marandi, :-] ще се радвам да коментираш .... фазата "bulltrap" абсолютно задължителна ли е при развитието/протичането на един "балон на активи" (един от видовете "fraud investment") .... доколко "отчетливо" може да бъде изразена тя .... или може да се прояви като едно (сравнително) кратко "плато" .... по пътя към MEAN стойностите .... Аххх ? ;-)

ПоЗдрави, Маестро
цитирай
14. анонимен - Reynard
23.10.2010 13:13
Корекция, в горното да се чете : "Ще ми бъде интересно да стана свидетел, коя ще бъде движещата сила (мотиватор) на "бичи капан" при имотките .... Ъррммм :-]]"
цитирай
15. marandi - :)
23.10.2010 17:16
анонимен написа:
Корекция, в горното да се чете : "Ще ми бъде интересно да стана свидетел, коя ще бъде движещата сила (мотиватор) на "бичи капан" при имотките .... Ъррммм :-]]"


Много фактори са и икономически, и психологически.

Като основен засега е промяната в Наредба 30 на БНБ ( по памет ), която позволи на баМките да задържат имотките, колкото време си искат. По-рано имаше изискване до 2 години макс. и затова не наблюдаваме изсипвания от тяхна страна на пазара.

Няма такова нещо като задължителен бултрап, до скоро и аз не го "виждах" как ще се получи при имотките и даже съм спорил от началото на спада, че в БГ-то няма индикации за такъв.

Но в настоящата ситуация по всяка вероятност статистиката ще отчете в края на годината край на рецесията в БГ. Това ще вдъхне нови очаквания в хората, което вероятно ще се отрази и на цените. И после вероятно след средата на годината, ще стане ясно, че дори и да има ръст икономиката ни, той едва ли ще е достатъчен, за да я балансира и успешно да приключат реформите в цели сектори.

Тогава е вероятно да наблюдаваме ново силно движение надолу.

Поздрави!
цитирай
16. анонимен - Да..м
27.10.2010 12:33
Моето мнение е , че и самите банки ще се стремат да го постигнат този бултрап, с помоща на "лесните" пари които се задават през 2011. Даже вече имам чувството, че започват да се подготвят. Разбира се имат интерес и за да се опитат да се отърват поне от една част от имотките. Въпросът е обаче - В каква степен биха могли да успеят да повторят "всичко" отново толкова скоро? И наистина ли толкова късопаметни са "овцете" в бг. В крайна сметка дори и да не успет банките да разтикат всичко , поне ще имат още доста шарани в мрежите си за доене.
цитирай
17. анонимен - cheap bras
15.03.2012 04:23
Amazing write-up! This could aid plenty of people find out more about this particular issue. Are you keen to integrate video clips coupled with these? It would absolutely help out. Your conclusion was spot on and thanks to you; I probably won’t have to describe everything to my pals. I can simply direct them here!
цитирай
18. marandi - :)
07.02.2013 07:19
Предвид интереса, който се е породил към тази статия/прогноза - нейният краен вариант е:

Моята последна статия

http://marandi.blog.bg/biznes/2011/04/29/moiata-posledna-statiia.737820

-------------------------------------------------

В нея ще се разбере защо си спазих ангажимента докрай, но повече прогнози няма да правя.

Съжалявам, но ми е трудно да кажа нещо позитивно и затова е по-добре да замълча. Дали съм "познавал" ... ( т'ва е проклятие, а не дарба ). Като видя нещо позитивно - винаги ще го подчертая и изведа на преден план.

Успех!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marandi
Категория: Бизнес
Прочетен: 2282133
Постинги: 46
Коментари: 863
Гласове: 462
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930