Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2012 06:11 - Българското Възраждане?
Автор: marandi Категория: Бизнес   
Прочетен: 5314 Коментари: 8 Гласове:
10

Последна промяна: 28.04.2012 11:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Забелeжка: Всеки чиновник, който произнесе думите, че България е “малка и бедна” държава моментално да си ходи!

 

Първо ще дам монетарните мерки към Правителството, а ако им се видят “сложни”, после ще дам и народните мерки, с които да ги вразумят.

 

  1. Редукция на т.нар. борд от “мек” в “твърд” – тия които ме четат много добре знаят за какво говоря. Безмислено е в икономическа криза Държавата да се презапасява под формата на “мек” борд и да се тупаме по гърдите, че сме презапасени над 160% ( демек бордът е гарантиран  ) и в същото време да се теглят кредити, понеже България вече фалира и не може да гарантира социалните плащания. Да се тегли кредит при над 160% запас на паричната маса в цялата икономика на България е безумие! Тегли ли се дълг в момента, това после ще удари по данъците и те ще се повишат още. Отделно финансовият ни министър ще остане неприятно изненадан колко бързо в момента се променя средата на дълговите пазари и цената на ресурса ще му излезе доста солена, с която после ще "награди" бъдещите поколения.

 

За незапознатите има около 10-на видове валутни бордове и Българският се ползва в няма и 10 страни в цял Свят. Той вече изигра своята роля и е вярно, че когато беше въведен в периода на световен икономически растеж (  до 2006-2007 година ) той изигра своята роля положително. Но вече пречи, действа като спирачка и затова управляващите Х не могат да излязат от рецесия в Страната вече 4 години, за разлика от останалите страни-членки на ЕС, които излязоха и сега пак ще влязат в рецесия и това още повече ще удари нашата икономика.

 

  1. Вече икономиката ни е тотално дисбалансирана и неконкурента поради фискалните мерки под формата на енергоносителите и където някаква измислена ДКВЕЕР през няколко месеца постоянно вдига цените им, за да се налива във Фиск-а под формата на скрит данък/приходи и после НСИ да отчита инфлация, като в момента България е заплашена да изпадне в дефлационна спирала. Моите уважения към колегите, които все говорят за стагфлация, но аз не съм съгласен, но не искам и да споря с тях. Мога само да вметна, че забавения темп на инфлация го показва като индикатор, а също така рекордните спестявания на населението и постоянното нарастване на безработицата. Това са типични характеристики за силни дефлационни процеси, а не за стагфлационни при дългова криза в световен мащаб.

 

Затова добър вариант е 50 на 50 да се обвърже борда към евро и щатски долар, т.е. 50% към еврото ( както досега ) и 50% към щатски долар, от който зависи цената на петрол, злато, газ, храни и прочие или т.нар. стокови пари. Това не е най-добрият вариант, но ще бъде най-бързия вариант с оглед досегашното законодателство и е въпрос само на политическа воля. На подобен принцип действа и МВФ като кредитор, т.е. с кошница от валути.

 

  1. Прекрасно е, че България отложи влизането в Еврозоната, защото това още повече щеше да съсипе населението й и то да минава в нелегалност. Т.е. заради солидарните принципи на ЕЗ България трябваше да плаща на недисциплинираните членки за сметка на това, че тя е дисциплинирана, което е повече от смешно на фона на доходите и т.нар. стандарт на живот в ЕС ( обединена Европа ). Или 150 евро минимална заплата да плаща 550 евро гръцка минилна заплата примерен случай?

 

С две думи казано маркетинговият план на уж “най-богатите” в Европа засмуква към себе си такива икономики като днешната наша и това е ще се случва постоянно, защото архитектурата на икономиката при дългова криза вече е сгрешена.

 

  1. Фалит на физическо лице при ипотека ( съжалявам, че съм досаден и го говоря от много време, но е логично щом в цяла Европа го има, само в нашата страна да го няма? Не е ли странно?

 

  1. Раздаване на земя от порядъка до 1 дка за временно ползване на населението, понеже то гладува и предвид доходите му и сметките за разход на храна, то те са огромни и не отговарят на минимален жизнен стандарт за държава от ЕС. Държавния и Общински фонд вече прелива от натрупана земя, която не се ползва. В същото време вече в България ровят по кофите около 2-5% от населението й, за да преживяват?

 

 

Дотук беше към Управляващите Х ( понеже нищо лично ) и минавам към населението:

 

  1. Никакво гласуване на избори, нека си пазаруват т.нар. малцинства, които са около 15-20% вече, но всеки ваш глас после се пренасочва като държавна субсидия и се разпределя по партиите. Не случайно във всички развити държави избирателната активност е около 35% като там също изборите са манипулирани, но е двойно по-малка от нашата избирателност. Това е добър лост да принудите Управляващите Х към реформи, понеже за момента липсват, а са спешни и хората гладуват и ровят по кофите.

 

 

  1. Понеже няма да забранят традиционната медицина, то спрете да се осигурявате здравно – нека от 2 млн. към днеша дата да станат 3.5 млн. колкото са работещите. Безмислено е да наливате в каца без дъно и затова проблясват фойерверки, че лекарставата ви са най-скъпите в Света и отделно %-та, който доплащате за здравна помощ е кощунствен. Ще има жертви, но няма как, така или иначе сте обречени при този модел, който все някога уж щели да го реформират. По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай и майната й на т.нар. европейска здравна карта, чийто достъп от чужбина и като покритие на услугите е в пъти по-улеснен от този в България! Застраховка с пълен асистънс при акутни заболявания също ще ви излиза в пъти по евтино и с пълен достъп навсякъде, отколкото достъпа в България до елементарна здравна услуга.

 

  1. Спрете да се осигурявате в триколонната осигурителна система, така или иначе пари за пенсии за днешното поколение няма да има, както вече се показва с посягането към т.нар. Сребърен фонд. По-скоро се оженете за китайка и да ви роди деца като инвестиция, отколкото да се “осигурявате” за пенсия в България, която никога няма да получите.Отделно българската триколонна въобще не отговаря на западната триколонна осигурителна система, освен че името й е същото.

 

  1. Ако имате дребен/среден бизнес го закривайте незабавно. Разпускайте персонала си, разпродавайте активите си и заминавайте по кръчмите да се веселите. В момента няма печеливша схема и само ще си загубите времето, здравето и нервите, понеже съотношението администрация/потребители ( т.е. чиновници – реален сектор е абсурдна ). Оставете администрацията, която не иска да се реформира без заплати, за да се сетят, че модела за бизнес в България е пълен смях и освен да толерира само Германския износ, Руския, Американския, което ви изсмуква ресурсите + партийния бизнес под формата на монополи, контрабандни канали и прочие. Безмислено е да стачкувате, просто закривайте всичко и се изнасяйте в по-човешка среда, където уважават труда, таланта и знанията ви или яжте и пийте по кръчмите.

 

Т.е. германската баба ( пенсия ) е за сметка на българската баба ( пенсия ) и ви вкарват модерната дума производителност на труда, понеже сте били “прости”. Безмислено е да умрете за губещ модел, защото близките ви не го заслужават, а вече много умряха ( над 1 милион за няма и 20 години, т.е. над 10% от населението изчезна ).

 

  1. Самонастанявайте се. Днешната ви лицемерна Европа толерира това. Накратко прехвърлете имотите си на близките си, после вижте кога Премиера или Цветанов няма да си е в тях, разбийте им имота и се самонастанете. Хубаво е, ще да си пуснете някаква комунална услуга като кабелна/интернет и да имате документ, че сте я платили на този адрес. Приютете и няколко улични кучета понеже Държавата оценява техния живот по-скъпо от този на децата ви в днешна България. После ще започне съдебна процедура с много дълъг срок, при която няма как да ви изселят, защото вие нямате Дом, а на всичкото отгоре и вместо деца отглеждате улични кучета. Класика ( иронично ).

 

Горните имена са примерни, да не си помислите, че им мисля лошото на хората, може да го направите и с дома на Меркел, Саркози и прочие ( с усмивка ). Някой трябва да им покаже на политиците, че модела им е сбъркан и това е един от начините. Ако се направите и на цигани още по-добре, тогава пък ще се бетонирате доживотно в нечий чужд дом и спокойно ще си каните цялата рода на гости. Като местния данък сгради и такса смет ще са за сметка на собственика, нищо че вие не му давате достъп до неговото му жилище.

 

6. Усмихвайте се, сложете си една бяла риза в скрина и бъдете готини трупове, понеже в момента шанса да сте нещо различно от труп е нулева. Усмивката е задължителна, защото в Европейския парламент ще ви похвалят колко сте били дисциплинирани и ще ви посочат за пример пред останалите държави. Даже може и да проронят по някоя сълза за тия, които вече ги няма.

 

Засега толкова, че ми се доспа.

 

Забележка: За момента все още има шанс да се овладеят тия процеси, понеже са на критичната точка около 15%, след 20% ще стане необратимо. Затова иронията ми в статията е израз на болка. Ако не можете да се справите – питайте. Много подготвени българи от цял свят ще се отзоват безвъзмездно.

 

Успех и Бог да пази България!
-----------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------
( редакция няколко часа по-късно ):

Съжалявам, че писах статията много набързо и естетично не е издържана, т.е. вероятно изглежда хаотична.

По всяка една точка мога да пояснявам какво съм визирал точно. Но накратко, валутния борд в момента задържа излишно количество пари по модела, който е сега. Не казвам да се премахне, а напротив да се запази, но "твърд" валутен борд означа никакви буфери, защото са излишни по време на рецесия. Били са полезни във време на икономически подем, за да се предпази икономиката от прегряване, но сега вече пречат да се налее ликвидност в иконимиката ни и тя да се завърти. А също така съм визирал пропорция 50% на 50% в евро/долар, които да оберат негативизма при стоките от първа необходимост като пшеница, бензин, газ и прочие. Или това е храната, топлината и движението ( транспорта при всеки обикновен човек ). Затова най-лесно в момента е борда да премине към 2-те водещи валути, с цел туширане при резки колебания на борсите, а в същото време и запазване на ЕС като наш основен търговски партньор за износа ни.
--------------------------------------------------------------------------
Отделно, понеже е криза и около 50% от средните доходи на домакинствата отиват за храна, то Държавата да освободи част от пустеещата земя и да я даде на хората, които биха желали да си помогнат с производство на продукти за част от хладилника им, за да може по този начин да облекчи част от сметките им.
--------------------------------------------------------------------------
Относно енергоносителите ( ток, горива и прочие ) имах предвид, че във всички развити страни се работи с т.нар. ригидни цени на горивата и стоките от първа необходимост.

Т.е. за да помогнат на бизнеса си и населението си в развите държави определят цената предварително за цялата година като е ясно, че за 1 година ще има колебания в тия цени, но държавата им гарантира, че при поява на луфт в тях ( волатилност ) цените им няма да се променят.  По този начин държавата помага да се вкара предвидимост и сигурност за бизнеса и населението си, който е зависим от енергоносителите. Така разчетите на бизнеса и домакинствата им при продукти/услуги Х, които произвеждат са спокойни в цената на тия показатели поне за 1 стопанска година напред.

Лашкането през няколко месеца на цените на енергоносителите в България вече направиха БГ-икономиката непредвидима и тя не представлява интерес за инвеститорите и това се вижда по "отрицателните" ПЧИ инвестиции, които наблюдаваме. Това се отразява и в цената на хляба ви, понеже и неговата цена става несигурна.

Т.е. вече се изтегля ресурс от икономиката и се пренасочва на други места и това е нормално да се случи. Никой не обича да инвестира на място, където постоянно му се променят условията, поради административната тежест, която отказва да се реформира, а прехвърля целия риск на реалния сектор. Т.е. чиновниците ( администрацията ) не подобряват своята производителност, дори напротив и своите грешки искат да понесе частния бизнес, който им изкарва заплатите. Чиновниците са прави да отстояват интересите си и така е правилно, но по време на криза все пак отгорността трябва да е споделена и от двете страни,

Както се изисква от малкия и среден бизнес да е креативен и да осигурява над 70% от всички работни места в реалния сектор, то администрацията също трябва да покаже, че е съпричастна, защото нейното спокойствие, че ще си получат трудовите възнаграждения всеки месец и всяка година, са за сметка на риска, който поема реалния сектор в своите начинания. Т.е. шанса една фирма да фалира и шанса й "живот" средно за ЕС е 3 години След 3 години тя вече е фалирала и едва под 2% успяват да се задържат за по-дълго време и да са конкурентно-способни в глобализирания свят.
--------------------------------------------------------------------.
Писал съм и преди, но адаптацията е неизбежна, за който иска да оцелява в динамична среда! 

Затова обученията винаги са полезни, ценни и безценни! Ще трябва да свикваме да се учим по всяко време, на всяко място и че ще се учим в движение "доживотно", ако искаме да се успешни. Икономическите кризи в Света го доказват!
---------------------------------------------------------------------
Статията не е критика към управлящите Х, а просто загриженост за отказа от реформи във всяка една сфера, зависеща от държавния бюджет като образование, здравеопазване, вътрешна сигурност и отбрана, пенсионно осигуряване и прочие, защото сляпо се следват вече неработещи модели поради променилата се икономическа среда в световен мащаб. Безумие е да се прави едно също, щом то вече не работи. Тогава дисбалансите започват да се увеличат лавинообразно и обикновените хора започват да гладуват и да откриват професията "клошар".
---------------------------------------------------------------------
Бъдете здрави и успех! 
---------------------------------------------------------------------
П.П. Поне успях да поспя малко, че от тия безсъници вече изтрещях - хихи




Гласувай:
10



1. ka4ak - Поздрави!:)
27.04.2012 16:53
24.04 11:37 - Никого,не изключвам,а се стремя да стъпиме на чистото и святото,когато се е възстановявала Българската държава!
" X. Възраждането е епохата на най-голЕмото национално самочувство у българитЕ. Българскиятъ народъ бЕше поробенъ и духовно и политически, но представлението, което българинътъ имаше за българщината, бЕше гордо, възторжено и пълно съ самоувЕреность. Думата "Българийка" употрЕбявава по-късно, щЕше да се види на българитЕ отъ онуй време като кощунство.Симеон Радев"
това самочуствие ,на българите от онуй време!Базата,основата,фундамента,са ясни!!!Просто трябва да стъпим здраво на тях и да започнем да надграждаме,но са ни нужни усилията на всички,граждани на България!
Абсолютно съм сигурен,че независимо от различията на мислене,обединяващото е принципите на Дякона на Свободата,а практическата реализация е в земята ни
"Но аз говоря за нова държавна политика,която да насърчава тези начинания!
Гордостта от древната ни история,трябва да обединява нацията и тази райска градина да стане достъпна за светът,за да можем да я споделим,но когато светът не знае какви изумителни исторически ценности притежаваме и колко световни легенди са се пръкнали по нашите земи ние ограбваме светът,а и самите нас!"
18.04 Много правилно ... Божо,прагматик съм,а сме и в криза!:(
bojo12345 написа:
Бог ни е дал едно от най - красивите кътчета на земята - трябва да го ценим много
повече от колкото до сега!

Нищо друго да нямаме/фактите говорят съвсем друго!!!/,само тази пещера да е,милиони хора ще искат да я видят и да се докоснат до древността на света и гения на нашите предци!!!:)))
Жалко е,че сме такива абдали и пак ще се повторя"по вода ходи и от жажда умира"!:(((

Постинг: до пещера Утробата
Автор на постинга: bojo12345

Постинг: Европейски ден на правата на пациента?!Без самочуствието,че си гражданин,нищо не става!:(
Автор на постинга: ka4ak
цитирай
2. rinaa - Интересно ми беше да го прочета - ...
27.04.2012 23:25
Интересно ми беше да го прочета - много ясно и достъпно споделяте вашата гледна точка , която и аз споделям . Поздрави !
цитирай
3. panazea - Всичко е написано точно .
30.04.2012 12:21
Понеже ми е трудно да се ориентирам в шашмите , в които ни забъркват индиректно , твоят постинг ще ми бъде пътеводна звезда. Продължавай с твоята дейност. Хората ще прогледнат . Питаха , какво е блогът !
Това е кауза !
А пропо , знаеш ли кои са пустеещите земи? Това са земите ни , които другарите НЕ пожелаха да ни върнат ! :)))
цитирай
4. анонимен - бгeXit
01.05.2012 12:59
кефиш маранди. Напълно се съгласявам. Това което изреждаш е на практика гражданско неподчинение което е точно начина да кажеш земята ми харесва ама държавата просто не я признавам за легитимна. И да ти кажа най-силния начин да се каже е .... ами просто масово да се откажем от БГ паспортите си. Представи си ефекта на това 10х образовани/работливи/умни българи просто да им кажем - гледайте си работата ние нито сме ви избирали нито можем да ви контролираме и не искаме да сме ваши поданици. Но територията не си я даваме!!! Това ще е най-якия символичен и не само протест. Това ще е шамар към идиотите които сега ни погубват народа!!!

поздрави
цитирай
5. marandi - :)
01.05.2012 20:56
Не казвам за отказ от БГ-гражданство, това ще е тотална грешка. Много българи в чужбина успяват да го запазят и да го бранят все още с цената на всичко.
--------------------------------------------------------------------------
Напротив БГ-гражданство трябва да се раздава на всички хора, успели да съхранят българското в себе си ( езика и традициите си ) преди още и след Първата и Втора световни войни досега, ако законодателството на сегашните им страни-приемнички позваляват да имат повече от едно гражданство.
---------------------------------------------------------
Това правят в момента и българите, които Държавата им прокуди и ги пръсна по целия Свят, но те всеки ден се борят да НЕ ги асимилира чуждата "среда".
---------------------------------------------------------
Вероятно, не съм се изразил правилно! Българи, самосъзнание и територия е едно! А, пазарни механизми са нещо друго! Т.е., щом казват, че икономиката на България е Пазарна, а не Държавна, нека го докажат, че е така. Понеже чиновниците в България говорят публично от всички ефири, че те е "малка и бедна", то нека те да отидат да си намерят "голяма и богата" страна. Явно не са на мястото си и аз съм хуманист-човек, защо да ги мъчим тия чиновници тогава?!

Съжалявам, ако съм бил неразбран коректно, визирал съм, че пазарите в момента казват съвсем друго за нашата икономика и те са определящи. Пазарите казват, че перспективата пред страната не са добри като население ( съотношение цена/качество ) в следващите 10-20 години. Затова и никой няма да дойде инвестира на потъващ кораб.

Защо перспективата е такава, то нека чиновниците обяснят, понеже 20 години грижливо "подстригаха" станата с 15% като население, а като качество на "средата" с 30%.

Защо мащаба ни като Пазар постоянно се влошава, нека обясняват тия от последните 20 години, които са гении от всякъде и затриха 1/6 от хората? Ако аз отида да им избивам родата с по 1/6 на 20 години дали ще съм "гений" или престъпник? А, ако им натрапвам за 20 години по 1/4 към родата, която не е тяхна, ама са длъжни да си я гледат, въпреки че не са ми я искали? И, ако натрапената ми "рода" вземе да избива и останалата ми рода? Как мислиш?

Спасител ли съм или Сатана? Защото аз мога да съм и 2-те ( смигам ).
---------------------------------------------------------
Поздрави! :)
цитирай
6. patilan - Мойте почитания бат' Маранди
02.05.2012 13:55
Опитвам се да следя изявите ти и тук, и в Инвестора.
Не винаги съм съгласен с тебе, но признавам че си неизчерпаем извор от знания и мъдрост.
Чувствам се длъжен обаче, да не се съглася с една от твойте предложения,и предупреждавам че ще бъда по-остър :( .
Негласуването е възможно най-глупавото идея която се е раждала в главите на този изстрадал народ.
Първо това е пасивно отношение към живота , което обикновено е губещо поведение. Това за съжаление е в народопсихологията ни - чакането да ни оправят. За съжаление хората разбират по трудният начин, че това е персонална отговорност.
Силните на деня са силни не защото са умни или не, красиви или не, мутри или не, а защото са активни в живота.
За Всяко положително нещо на този свят трябва усилие. Това е във всеки аспект на животът - политически, икономически , и е дори физичен закон (някой от законите на Нютон ако не се лъжа). С други думи, за промяната във всяка система, е нужна сила/усилие.
Нещо повече, сегашното положение е следствие първо на пасивното поведение на б-на през последните 23 години, и второ-крайното политическо разединение. Не е чудно дори етническото напрежение което се разви последните няколко години-това е отново следствие на политическата пасивност на б-на. Хората не исъзнават, но цигани и търци са на по-високо обществено развитие от българите, това е и отговорът на въпроса защо са толерирарани - първо защото гласуват, и най-вече защото са обединени.
Какво би станало ако българите напълно престанат да гласуват - както предлага бат' Маранди?
Отговорът е повече от ясен - ще имаме циганско-турско правителство. Следва въвеждане на турски (а защо не и цигански) език за национален, изталскване на българите от всякакво управление и т.н.
Това би дало път на едно безпрецедентно за света явление-демократично превземане на държава.

Иронията е че решението на повечето проблеми е написано на нардоното събрание. Съветвам протестиращите и най-вече скачащите на площада следващата зима да прочетът какво пише.
цитирай
7. анонимен - BG гражданство
14.05.2012 17:23
маранди аз от българщината си не се отказвам. и да исках не мога щото съм си българин, но гражданството ми на хартия е един паспорт дето ме прави поданик на една безумна клика дето разграбва и унищожава родината ми, България. Затова и бих се отказал от гражданството щото това е акт срещу тези управници а не срещу България.
жив и здрав
цитирай
8. mariniki - дори само първото изречение...
19.05.2012 11:51
ми е достатъчно...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marandi
Категория: Бизнес
Прочетен: 2282181
Постинги: 46
Коментари: 863
Гласове: 462
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930