Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2015 19:12 - НОВО ЗАСЕДАНИЕ НА СЪДА СРЕЩУ ФАШИСТКИЯ ПОГРОМ В ТРАМВАЙ 20
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 3530 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 28 април 2015 година (вторник) от 9:30 часа в Софийския районен съд предстои поредно заседание на повторно заведеното дело срещу група фашистки нападатели, извършили на 6 юни 2010 година погром в столичен трамвай. Делото продължава вече 5-та година.

image

Тениска, разпространявана от фашистки сайтове, възхваляваща погрома в трамвай 20

 

Жестокият фашистки погром в трамвай 20
Осъщественото на 06.06.2010 г. нападение в района на Гара Искър беше извършено в трамвай 20 към 10:30 часа сутринта с особена жестокост. Потърпевшите – група младежи с антикапиталистически и комунистически убеждения бяха връхлетяни от добре организирана и въоръжена шайка биячи (използваща боксове, метални пръти и бутилки), някои прикриващи лицата си с маски и качулки.  Насилническата банда се изтегля организирано и оставя след себе си петима пострадали. Двама от най-тежко пострадалите – Борис Боев и Димитър Панайотов бяха настанени за болнично лечениe с мозъчно сътресение, счупвания по ръцете и множество охлузни рани. В общественото пространство се заговори за признаци на нов фашизъм (неофашизъм) в българското общество.

Година и половина необезпокояван терор
Фашисткото нападение в трамвай 20 е продължение на акции на терор и сплашване, осъществявани преди това в продължение година и половина. Заради дейно изразяваните си синдикални, антикапиталистически, антивоенни и комунистически позиции младежи в София получават множество заплахи за здравето и живота си – чрез Интернет, на живо и посредством редица нападения по улиците. Част от поредицата: заплахи на 8 март (протест-солидарност със синдикалистката Костадина Кунева), нападение на 1 май (Международния ден на труда) и 12 септември (протест срещу следенето и видеонаблюдението) 2009 година ; нападение късно вечерта на 6 януари 2010 година над Борис Боев в близост до дома му, довело до опасно мозъчно сътресение. Полиция и правораздавателните органи са информирани за случващото се, но реакцията им изостава спрямо събитията. Същевременно стана пределно ясно, че нападателите всеки път са измежду среди и групи, изповядващи неофашистки идеи – това личи от тяхната пропаганда, символика и съдържанието на провежданите от тях протестни шествия. Най-често те официално се представят за националисти и младежи/организации с безкористни цели. „Национална съпротива” е наименованието на най-дейната групировка, чиито представители са в челните наказателни отряди. Без да имат идеи, които открито да афишират пред обществото, за да разчитат на подкрепа и симпатия, те имат за цел насилствено да не допускат развиването от други младежи на антикапиталистически, антивоенни и комунистически идеи. При осъществяването на предварително замисляните и организирани погроми държат по възможност лицата си скрити и никога не поемат отговорност за нападенията – това е характерна черта в практиката на съвременния фашистки терор.

Фашизмът като обществена опасност, насилието в Украйна като вдъхновение
Ние, преследваните от тях младежи и приятели на потърпевшите, след нападението от 6 юни 2010 година обърнахме внимание, че тази преднамерена и едностранно осъществявана от тях вълна на насилие, крие опасност за цялото българско общество. Това ясно пролича и през февруари 2013 година, когато от страна на тези фашистки среди агресивна банда извърши нападение в рамките на Националния протест срещу покачването на цената на тока. Този побой също беше предшестван от предварителни заплахи на живо, а свидетели на фашистко юмручно право станаха този път стотици мирно протестиращи български граждани.
Навикът им необезпокоявано да преследват неудобните им с политическата си и обществена дейност младежи се прехвърля в свободно упражнявано насилие и върху случайни, нищо неподозиращи за човеконенавистните им убеждения граждани. Съвсем пресен е случаят от септември тази година на т.нар. „Стрелец от село Катунци” – по данни на медиите това е Никола Манчев от София. Същият Н. Манчев през 2009-2010 година ръководи идейно и организационно групировката „Национална съпротива”. Според репортажа, Манчев се намира в района, където извършва стрелбата, защото „твърди, че се готви да замине в Украйна, за да се включи в гражданската война на страната на местните неонацисти”  . Дейността на неофашистките групировки в Украйна от типа на „Десен сектор” и други, чието насилие има открита институцинална подкрепа и е част от властта на дошлото с преврат правителство в Киев, създава вдъхновение в средите на родните фашистки насилници. Резултатите от фашистко насилие с пълна свобода на проявление в Украйна втрещяват с жестокостта и хилядите убийства вече огромна част от човечеството.

Мотивите на нападателите от трамвай 20 са фашистки, а не хулигански
Заплахите, нападенията, побоищата, целият терор, оказван в продължение на години от тези среди и групировки над нашите приятели, част от които са битите в трамвай 20, ни убеждава, че извършеното от страна на нападателите не е случайно, на личностна основа и от хулигански подбуди. Напротив, всичко приведено дотук, заедно с причиненото страдание и опити за трайно отнемане на нашата свободата на изразяване, действие и разбирания разкрива нападателите ни като организирана престъпна група, мотивирана от фашистка идеология. В разглежданите случаи терорът е едностранен и с нищо непредизвикан с действия от подобен тип. Независимо от предостатъчните примери, за които се спомена, настоящият обвинителен акт на делото по случая от 06.06.2010 година извежда като мотив на нападението хулигански подбуди и не отчита престъпния организиран характер на едно политически мотивирано деяние, извършено с особена жестокост. Ние, приятелите на пострадалите, които вече 4-та година очакваме развитие по делото, не се примиряваме с извършената несправедливост.

Поредното съдебно заседание се случва в момент, когато партията (ВМРО), около която гравитира един от обвиняемите (Димитър Лазаров) и която дори го издига като кандидат за депутат, вече е част от новата управляваща коалиция. Този факт няма как да не поражда у нас сериозни притеснения, както за по-нататъшния ход на съдебното дело (все още незапочнало!), така и за целия ход на общественото развитие в България – участието на такива партии и коалиции във властта, с такива кандидати за „народни представители“, ни поставя пред опасността от повторение на „украинския сценарий“.

За нас делото за трамвай 20 има значение да възспира всякакви възможни бъдещи зверства от страна на българските фашисти. Вярваме и знаем, че всеобщото разпознаване и непоносимост към подобни фашистки проявления е част от силата, която не ще позволи жертвите на тези отвратителни проявления да се множат.

Затова на 28 април 2015 година от 9:30 часа в Софийския районен съд (СРС) ние, подкрепящите потърпевшите от нападението, ще бъдем там. Нека солидаризиращите се с позицията да присъстват в СРС.

От приятелите на пострадалите от нападението на 6 юни 2010 година




Гласувай:
9



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20208533
Постинги: 18672
Коментари: 10029
Гласове: 71321
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930