Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2012 06:30 - Сбогом България? ( част втора )
Автор: marandi Категория: Бизнес   
Прочетен: 11455 Коментари: 12 Гласове:
8

Последна промяна: 10.07.2012 11:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Забележка: Ъгъл на “паниката” във всяка една икономика ( включително и в България ).

 --------------------------------------------------------------------------------

Кратки факти за последните 20 години:

 -         загуба на населението в брой хора от 1989 год. ( от 9.5 млн. на 7.5 млн. ) или 21%;

-         неграмотност на населението от 0.5% през 1991 год. до 17% в наши дни или ако се екстраполира за този период на база 9.5 мил. отново дава 21% ( “учудващо” с ирония ).


Няма да давам и другите ми анализи и пресмятания по много други показатели, но числото вече премина критичната граница от 20%.

Защо 20% вариация за един жизнен цикъл е критична? Ще се опитам да дам няколко гледни точки.

 

1.    От гледна точка кораби/самолети, ако човек го наклонят само с 12%, спрямо равновесната си точка, то той изпада в паника. Аналогично всеки човек се чувства по същия начин и по време на по-силно земетресение, когато Природата започне да го "накланя".

 

2.    От гледна точка медицина, спрямо различните човешки проекции, то там нещата се обясняват с приложената картинка като видове заболявания или най-често срещаното понятие – стрес. Или видовете наклон/нарушаване на човешкия баланс, медицината описва със свои термини посочени на картинката.

 image

   

3.    Спрямо физиката, ако един обем вода от течно състояние, премине границата от 12%-17% в твърдо ( лед ), то тя ще “зарази” цялата среда/система и от течна ще се превърне в лед.

 

4.    От гледна точка икономика и социология е изведен т.нар. Закон на Парето, който най-общо дефинира “Правилото 80-20” или “Закон за елита”, където: .

 

 Във всяко общество, 20% от хората произвеждат 80% от ползите и печалбите. На другия край на кривата, 20% от хората създават 80% от проблемите и загубите.”

 

Мога да давам и други примери от още области, освен споменатите по-горе медицина, физика, икономика, социология, математика и прочие науки, както са познати днес.

 

Но и с просто око е видно, че Българска империя е вече на критичната точка, при която ако не се овладеят тия процеси, то те ще станат необратими и ще доведат до изчезването на цялата ни нация само след не повече от 2-3 поколения още.

 

Тия процеси след един момент ( критичен, както примерите по-горе ) нарастват лавинообразно и трудно могат да бъдат овладяни.

 

Причината се нарича Природа! Баланс в Природата или който, както иска така да си го нарича.

 

Но като начин на протичане на процесите, най-много се доближава до т.нар. “Златна спирала” в математиката, която е част от т.нар. “Златно сечение”, на чиито принципи е изградена и цялата Вселена, Галактики, Слънчева система и прочие, та чак до България.

 image

Тази спирала може да бъде, както възходяща – така и низходяща и ние сме вече в процес на низходяща спирала, който все още може да бъде овладян, но трябва да се действа и политиците ни да помагат, както помагат всички българи от цял свят.

 -------------------------------------------------------------------------------

Ще си позволя да ви изведа аз едно правило, което гласи:

Числото φ ( Фи ), известно като златната пропорция, златен коефициент или т.нар. божествена пропорция равно приблизително на 1.618 относно Историята и Бъдещето е в следната пропорция.

 

Миналото ви ( в години ) умножено на 1.618 = Бъдещето ви ( в години ).

 

Т.е. щом имате доказана за момента 1333 годишна история ( сегашната ви Българска империя ) умножено по 1.618 – то се получава, че трябва да мислите за 2157 години напред, иначе попадате в обратна златна спирала, а не в във възходяща.

Казано по друг начин, ако родители/вие/деца живеете сумарно 300 години, то тогава умножавате по 1.618 и се получава, че трябва да мислите 485 години напред, за да дадете шанс на следващите ваши поколения да ги има.

 

Аналогично тази формулка може да се замести и за цялата човешка история до момента, за да видите в какъв хоризонт трябва да мислите напред и че това е отговорност, ако искате да съществувате.
---------------------------------------------------------------------------------
Или това златно сечение се среща навсякъде - както в архитектурата ( от египетските пирамиди, атинския Акропол чак до наши дни ), така също и в изкуството ( музика, картини ) през Леонардо да Винчи и явно не е случайно.
---------------------------------------------------------------------------------
Извод: Всеки, политик, който за едно поколение извади цялото си население от равновесната му точка ( около 20% ) - го обрича да изчезне.

Или вече трябва да се мисли поне за 3-4 поколения, които се застъпват в един жизнен цикъл под формата на правнуци, внуци, родители, баби и прабаби, а не с продължителността на 1 политически мандат.

Дисбалансите, които се натрупват един ден ще експлодират и ще сринат цялата система, подобно на графиката за златната спирала само, че с посока наобратно.

В Природата освен експлозия, съществува и понятието имплозия. Нека световните политици помислят какви са разликите между двете и защо е важно винаги да има Баланс?

 --------------------------------------------------------------------------------

Забележка: Скоро ще излязат и мерките, които да се правят, за да се овладеят процесите и да се действа.

 -------------------------------------------------------------------------------

Успех!

 

Бог да пази България!
--------------------------------------------------------------------------------
П.П. Допълвам статията по повод коментара, за който благодаря.

Само "слепец" може да живее хиляди години без да види, че Човекът е най-сложното инженерно съоръжение, което е гениално проектирано.

Забавно е, че от една страна всеки твърди, че Вселената била безкрайна, а от друга страна - ама то "други" освен нас няма.

Бог = Висш разум ( а не на религия ). Тия религии, колкото са помогнали, толкова са и блокирвали за дълги периоди естествената еволюция, която е проектирана.

За пример: Индийската Кама-Сутра са изпуснатите бележки на някой разсеян "инженер", който е тествал човешкото състояние и комфорт, проектиран да се размножавате и развивате, а в същото време и да ви доставя наслада под различен "ъгъл".

Тия неща са доста очевадни, за който може да ги "вижда". Идеята е, да се развивате и множите като човешка раса по мирен път, а не някой да ви изтребва безсмислено от позиция на силата и умишлено да ви ограничава. Повече от логично е, иначе щяхте да ходите на челна стойка ( т.е. с главата надолу ) като "нормално" състояние, ама не сте проектирани така.

Затова подзаглавието е ъгъл на паника като човешка физиология и политиците да се съобразяват :)
--------------------------------------------------------------------------------
П.П.П. Ако ми остане време някой ден, ще засегна и този въпрос, но за момента фокусът ми е насочен към Българска империя и българите, понеже едно поколение го няма само за 20 години и вече е със съмнително качество, което още повече усложнява потенциала пред страната.


 

 





Гласувай:
8



1. marandi - :)
10.07.2012 10:45
Благодаря за коментара!

Набързо вмъкнах 1 послепис към статията като отговор.

Логично е, когато се изследва определен проблем, то да се изхожда от общото към частния случай. Т.е. няма как една религия в случая да определя законите във Вселената. Това, че част от тях е прозряла и налагала е полезно.

Т.е. посоката е Вселена, Млечен път ( галактиката ви ), Слънчева система, планета Земя и може би едва тогава .... думата религия.

Обратно, както си го написал е меко казано "интересно". Предполагам еврейската религия е изградила и Млечния път? Не че е невъзможно, ама едва ли точно религията им :)

Предполагам Мойсей е дошъл и направил Варненското златно съкровище на 7 хил. години, щот' нас тогава още ни е "нямало"? ( иначе били на 3300 години ) - не ми се връзва как е станало това, чисто математически? Не се заяждам и уважавам позицията/религията на всеки.

Поздрави!
цитирай
2. marandi - :)
11.07.2012 18:43
анонимен написа:
кама-сутра НЕ е религия, тъпако/чке, а сутра, което ще рече мъдрост.А иначе целта на сутрите е изчезването на аз-а.. При кама се постига във сюблимната точка/момент/ ма секса и няма нищо общо с порно или еротика


Благодаря за комплиментите! :)

Бог = Висш разум = Закони на Вселената

Демек, сега ново 20-сет, АЗ-ът или изчезването на АЗ-ът въртяли галактиките и карат всяка нощ звездите да ни светят. Гениално! За ЕГО-то няма ли да ме пробваш, според западната и източна философия? ( смигам )

Предният приятел завъртя Вселената през Мойсей на 3300 години. Ти сега ще "откриваш", че Вселената е на милиарди години, ама АЗ-ът/Кама-Сутрите и т.н. простотии я били създали.

Забавно ми е! Само не знам кой е тъпоъгълникът в цялата схема? ( риторично ) или пак в статията си съм се изразил "сложно", дет' ги пиша кат' за първи клас.

П.П. Напишете си теориите, където някоя религия или сутра е създала цялата Вселена ( галактики, слънчева система, в частност Земята ) и ще ви прочита внимателно.

Даже няма и да коментирам - ако се окажете прави, ще ви поздравя.


цитирай
3. анонимен - 461
13.07.2012 09:24
http://www.youtube.com/watch?v=P0tLbl5LrJ8

Между другото именно Леонардо от Пиза е тоз който дава на европейците арабските цифри и така улеснява пресмятането на лихвата и подпомага финансистите.

Той като Тесла е осева фигура в "европейската" спирала на Фибоначи ;-))).

Тесла със своите ментални картини далеч надхвърля дори "модерните" ПиЕйЧДита ;-). Разбира се Едисон не е във възторг от тез ментални картини но това е друга тема.

Та си мисля, че макар Парето да е гений също, то Фибоначи е от друго ниво, може би Наш го доближава.

Та спиралата на Фибоначи само изглевда еднопосочна, просто е спиралата на еволюцията. Тя се чисти от увяхналите клонки надолу за да даде основа за нов растеж по-после.

Да вярваме, че българската клонка е жилава и ще оцелее през следващия период на почистване ;-).

http://www.youtube.com/watch?v=RE2Lu65XxTU

Държавата и Пазара не могат лесно да съжителстват, защото еквилибриума по Парето е Държавата, а по Наш символизира Пазара. Междинните състояния са слаби и при дългосрочна игра, самообучаващите се биологични единици наречени човеци ги отхвърлят. Та идеята е че тез квантови преходи от Държава в Пазар и обратно стават при пиковете на вълната по Фибоначи, както позитивната, така и негативната. Двете вървят ръка за ръка и са неразделно цяло. Може би предстои преминаване от Държава в Пазар, кой знае, не съм пророк, но цикъла е в ход, независимо дали го припознаваме или не. Вероятно това предстои и на Америка, знае ли човек пътищата на Твореца ;-).

Ето и как Пазара отрича Държавата. Затова поне на мен ми изглевдат наивни верите за пазарна държава или държавен пазар. Но може и да се заблуждавам.

http://makont.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/07/09/naturalno-stopanstvo-ili-kak-da-otidem-na-more.977285?reply=3874279#new_comment

Пост 64 към книгата на Мъри Ротбард Държавата и Пазара :-))).

П.П. Гърците ми се струва са в такъв момент
цитирай
4. marandi - :)
13.07.2012 18:40
анонимен написа:
Не можах да разбера какво е конкретното предложение след констатацията, че подлежим на изчезване. Ако имаш такова, сподели го.
За мен единственото което може да се направи по въпроса е да правим деца - по 4 на семейство. Друг е въпросът защо реално това не се получава.


Работя в момента точно по "рецептата", иначе нямаме шанс. В момента досега само дефинирах проблемите. И се радвам, че нашите проявиха блогоразумие и отложиха бъдещо влизане в еврозоната, което беше приоритет на държавата.

Нямам време да се обяснявам, но 1-на подобна "страничка" като тази я пиша на база около 50-100 страници изписани + 30-40 графики, докато със сигурност установя трайна тенденция от доста гледни точки. Крайният вариант е една "копресирана" страничка, защото 'орицата нямт време да четат фермани.

Та, спокойно бачка се яко - но "разархивацията" на инфо-то в страничката си го правете вие, щот' нямам време да се обяснявам.

Подрави и успех!

П.П. Първата част на Сбогом България? ( с въпросителен накрая ) и която е четена над 40 хил. пъти, я писах с лека ирония преди 2 години. Явно бях подценил ситуациата и сега ще се навакса:

http://marandi.blog.bg/biznes/2010/04/23/sbogom-bylgariia.533630

Нямам грам амбиции в политиката и за мен са ми "еднакви" - пиша нещата принципно, а не да засягам някого лично. И как ще ви е най-лесно да се излезе от рецесията ( вече 3-4 години ) и да започне икономиката ни да се несимволични "ръстове" от по 0.5% годишно. Това са глупости - България трябва да не пада под 6-8% в следващите 10-20 години, за да има шанс да оцелее като свободна държава/империя. Сега точно по това работя :)


цитирай
5. marandi - :)
13.07.2012 21:33
анонимен написа:

Та си мисля, че макар Парето да е гений също, то Фибоначи е от друго ниво, може би Наш го доближава.

Та спиралата на Фибоначи само изглевда еднопосочна, просто е спиралата на еволюцията. Тя се чисти от увяхналите клонки надолу за да даде основа за нов растеж по-после.

Да вярваме, че българската клонка е жилава и ще оцелее през следващия период на почистване ;-).



Приятелю, ( орязах ти поста, че форума е огрaничен в брой символи )

Числото ( Фи ) е кръстено на Фидий, който е построил в Античността едни "неща". Фибоначи се появява доста по-късно. Иначе за справка:

Много са интересните свойства на числото Ф. С негова помощ се получава златния триъгълник, златния правоъгълник, от него с вписване златната спирала и т.н. Установено е, че съотношението на размерите на костите при животните, спирали на черупки при наутилуси и др. охлюви, човешкото тяло и т.н. са построени с тази пропорция, затова тя е известна и като божествено сечение- число използвано от Бога при сътворението. Числото Ф е било известно още от древността на всички велики архитекти. По-късно италианският математик Фибоначи въвежда числов ред.

П.П. Съвсем друг е извода от статията, изведен по няколко начина и не разбирам опитите за религиозни "препратки".

Поздрави!
цитирай
6. анонимен - 763
14.07.2012 10:47
Ами преди него и Плиска е строена по златното сечение, т.е. няма как да е пръв.

Идеята е, че за Европата той е новатор, Рим не ползва арабски цифри ;-). А Фи вероятно е известно на Твореца, далеч преди останалите, след като го има и в ДНК-то ;-), който и да е тоз творец, програмист на ДНК или подобни ;-))).

Искам да кажа, че няма как да се притесняваме от естественото движение надолу след много дълъг процес нагоре ;-). Просто следва да се подготвим за Зима. А не за лято ;-). Запаси с дърва, зимнинка в мазето, червено вино в бъчвето. Ей таквиз дела следва да се делаят а не да се верва на безкрайния растеж и технологиите. Не мож победи тренда. Но-оо пазара е подтиснат отдавна и резултата е такъв.

http://dollarcollapse.com/articles/the-long-wave-versus-the-printing-press/

Неестествено е ако го няма. Така е и с депопулацията. Ето едно добро материалче, макар и направено за Америка ми се струва валидно повсеместно, с културни и времеви корекции разбира се :

http://www.youtube.com/watch?v=KXcDiGpVtbc - уточнявам че ги подкрепя Пит Питърсън ;-))). Проверете кой е и в кои организации работи.

Политиците нямат контрол на вътрешните състояния, колкото и да им се иска. Нед разчитайте на тях. Понеже споменавате Империи. За това пък дадох препратката към книгата на Мъри Ротбард ;-).

Та въпроса е не толкова дали, а кога и евентуално какво. Политиците не виждам как биха помогнали, затова намесих конфликта Пазар - Държава. Винаги едното доминира, не може да съществуват в равновесие.

За мен в криза държавата е далеч по-вредна от пазара. Но това си е моя гледна точка. Дори Ленин усеща това и завърта кормилото към НЕП-а. Т.е. признание за фалита на Соц-а е още тогава. Но след това с цената на милиони те закрепват Държавата за да падне тя 70 години по-късно. Х-м какво число само а, 70, има един викат го Кондратиев и т.н. и т.н. Нямам време да подреждам пост след пост на тема цикли.
цитирай
7. анонимен - 238
14.07.2012 10:57
Окей без коментар, нямам време за това ;-):

http://www.youtube.com/watch?v=Ynig_100LxM

http://www.youtube.com/watch?v=An5Y5mUGj8k

цитирай
8. анонимен - 349
14.07.2012 11:13
Спомням си как ви се смееха като им говорехте за идещия срив на недвижимостите, наричаха ви сривльовци и т.н. Горе-долу по-това време и аз се опитвах да "спасявам" едни хора извън Б-г. Е не стана. Най-ранния беше 2006-а след очевадния връх на щатския балон. А с Красимир Петров коментирахме дори в началото на 2005-а в един форум ;-). Току що бе написал това за предизвестената спекулация и постваше във Файненшъл Сенс на Джим Пуплава ;-). Дори в единия случай ме послушаха, продадоха в София малко след максимума май 2008-а и после пак затънаха, вече извън БГ. Дори сега ме атакуват да съм бил купил и аз щото било на сметка ;-).

Идеята е, че убежденията и емоциите на хората не се подават на "приятелски/колегиален" съвет, та камо ли на "държавен" контрол. Освен с цевта зад врата. Но тогава резултата е по-скоро друг :-( ?
цитирай
9. анонимен - 159
14.07.2012 11:19
Тоз, по долу, предпочита Пи и той бърка на някой хора така под юргана, че го опандизват за почти десетилетка със смъртници !!!

http://www.youtube.com/watch?v=c6u_QBoiJsQ
цитирай
10. анонимен - :-)
16.07.2012 09:54
http://www.youtube.com/watch?v=Sw0yS_JhUpE

http://www.youtube.com/watch?v=l1jLbGSngRE
цитирай
11. анонимен - кака Мисирка
19.07.2012 20:56
Маранди, пак си изтрещял... Не изговаряй напразно името Божие. Колкото и да се напъваш, ще измътиш запъртък , само си мислиш, че можеш да мислиш. Продължавай, повече ме кефят идиотите, дето се възхищават от овчите ти мисли. Ти си банален банан, корабни енжелерино...
цитирай
12. анонимен - Napoleon
14.08.2012 13:06
Маранчо, защо спря да пишеш! Поне даваше материал за "размисъл" на твоите побратими - пациенти на психиатрията :-)
Може би пишеш вече само за Wall Street Journal ? Още не сме получили отговор на нашата покана !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marandi
Категория: Бизнес
Прочетен: 2273298
Постинги: 46
Коментари: 863
Гласове: 462
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031