Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2010 02:02 - Имот за инвестиция vs Застраховка Живот и Рента
Автор: marandi Категория: Бизнес   
Прочетен: 4553 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 06.11.2010 03:01


*Материалът е насочен специално за сладко бебе Winner!

  

1.    Огромна грешка е да се сравняват несравними неща!

 Парите се делят на книжни, стокови, електронни и метални. Тук е добре да се подчертае, че инфлация/дефлация са процеси, които касаят единствено и само книжните пари. Точка!

 А, това автоматично отсвирва имотите! Освен в случаите, когато те не започнат да ни трупат гарантирани, месечни доходи, които изпреварват за дълъг период годишната инфлация или не решим да проверим доколко са ликвидни пред някоя банкова/небанкова институция. Едва тогава биха могли да се сравняват с книжни пари и основните функции, които книжните пари притежават. Накратко те са:

 - служат за разменно средство;

 Или, ако допуснем, че книжните пари не съществуват, то биха ни останали варианти от типа на т.нар. бартерна търговия/икономика чрез имоти да кажем.

 Дали е удобен подобен инструмент при условие, че тогава трябва да имаме насрещен контрагент, който има нужда от точно тази продукция/точно с тази локация и би ни заплатил търсената цена подобаващо в това, което ние търсим? Т.е. липсва едно от основните качества на книжните пари, а именно те да са приети за официално разменно средство в икономиката.

 Условно наистина можем да приемем имотите като вид стокови пари или вид актив, но за целта трябва да се съобразяваме дали те притежават качества на книжните пари като това да са лесно преносими, да са трайни във времето, също така да са делими и от пръв поглед да се проверява тяхното качество. Не на последно място подобен вид стокови пари/активи ( да кажем имоти ) трябва да бъдат рядка стока с цел запазване на стойността им.

 - парите като средство за съхранение на стойността във времето;

 Дали дадена стока/актив ( имот ) ще служи като разменно средство или ще бъде средство за запазване на стойността му във времето, зависи от качеството му, бъдещите грижи, които полагаме за него, административните регулации, които ни се налагат, местните данъци и такси и прочие. Или, ако даден имот вече притежава качества, сходни като стока на цветя и колбаси, то логично той трудно би съхранил стойността си във времето и обратно. Тук визирам амортизирания жилищен фонд в страната и безумните цени, които се търсят. Смело твърдя, че на пазара масово се предлагат проблеми с голямо “П”. Няма да се учудя, ако подобни проблемни имоти като вид стока/актив, се трансформират във времето и като бартерни сделки срещу друга стока, но не и срещу книжни пари.

 - парите са универсална разчетна единица.

 Идеята е, че дори да съвпаднат определени нужди при хората на търсене и предлагане, то имотите да кажем не са удобни като разменно средство. Защо? Защото, ако сравняваме само една стока с тях ще получим т.нар. относителна цена или разменна двойка. Но, когато стоките са 3, 10 или 100, то тогава относителните цени стават доста неудобни като брой двойки за ценообразуване.

 За пример, при 3 вида стоки за обмен ще имаме 3 вида относителни цени като двойки, при 10 вида стоки ще имаме 45 относителни цени, а при 100 стоки ще имаме 4950.

 Кой би си позволил да помни ежедневно постоянно променящи се стойности на стоки и услуги, свързани с фактор като имоти да кажем?   

 Затова идеята на книжните пари е освен да служат като универсална разчетна единица е да минимизират разходите по всяка една сделка, а също така и да се използва тяхната стойност при измерване на доходите, цените, разходите, възнагражденията и прочие в дадена икономическа/държавна територия с цел съпоставимост.

 
2.    Стигнахме и до Застраховка Живот и Рента.

 Накратко всички функции и качества на книжните пари при нея са налице и само ще добавя още няколко ползи:

 - пасивни доходи в същата разменна единица.

 Под пасивни да се разбира, че за целта не са нужни нашето време и усилия, а само да имаме сметка, по която всеки месец да се привеждат нашите средства във всяка една точка на света;

 - ликвидност;

 Тук има малко трикове в зависимост кой за какво се “бори”, но като цяло без подробности, краен срок 5 работни дни за това, което сме решили, ако не дай си Боже ни се наложи;

 - гарантирана и сигурна доходност;

 В правния, световен мир няма друга форма на дългосрочно спестяване, което да е сигурна и с ангажимент от държавата.

 - неприкосновеност на личната ни партида ( т.е. няма кредитори, държава или наследствена маса ).

 Тази точка ще става все “по-модерна” предвид процесите, които протичат в България и за нея ще трябва известно време. Само ще добавя, че хората/наследниците им, посочени в документите се издирват без значение след колко време за разлика от банковите продукти като банков депозит да кажем ( фрапиращ пример - арменския геноцид ). За който се интересува, да си провери колко време се съхраняват средствата по един депозит примерно, ако никой не ги потърси и какво се случва с тия средства.

 - здравна/медицинска защита през целия период;

 Тази тема ще става все по-актуална в България, но и за нея ще трябва да измине известно време, за да “узреем”, че никой не ни е длъжен да мисли вместо нас.

Или в България почти винаги всяка една физическа загуба на близък човек се свързва и с материална такава. Т.е. липсва приемственост на натрупания капитал от едно поколение към следващото.

 - избор на период и възраст за “пенсиониране”;

 Разликата между пасивни, месечни доходи и държавна пенсия е огромна, която също ще става все по-видима в следващите години. Някои ще са се погрижили за себе си по-отрано, за да се радват на семействата си, а други ще “чакат” на Държавата. Не съм оптимист за последните.

 

Като цяло не бива да се забравя, че няма непревзета “крепост” от Античността до наши дни, т.е. имотите трудно се скриват. Липсва им мобилност и ликвидност. Държавата винаги ще се намесва при тях, както и наследниците и ако нямаме ясна, професионална схема и визия за нещата, е по-добре или да потърсим специалист, който постоянно се занимава с това, или да не рискуваме на емоционална основа.

Т.е. корпоративно рентване или т.нар. фасилити бизнес рядко са успешни за физически лица и неслучайно с това предимно се занимават инвестиционални инвеститори като застрахователни компании, пенсионни дружества, банки и др. 

 

Успех!




Тагове:   имот,


Гласувай:
3



1. анонимен - cheap bras
15.03.2012 04:57
Amazing write-up! This could aid plenty of people find out more about this particular issue. Are you keen to integrate video clips coupled with these? It would absolutely help out. Your conclusion was spot on and thanks to you; I probably won’t have to describe everything to my pals. I can simply direct them here!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marandi
Категория: Бизнес
Прочетен: 2279979
Постинги: 46
Коментари: 863
Гласове: 462
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930