Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2009 17:01 - Коледа е – да си пожелаем 3 неща :-)
Автор: marandi Категория: Бизнес   
Прочетен: 6681 Коментари: 9 Гласове:
2



Животът е това, което всеки от нас мисли за него. Той е онова, което решим, че е! Различен за всеки, който го живее …

 

Когато между очакванията ни и реалността настъпи разлика, се получава криза. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-дълбока е кризата. Най-общо правилата на играта условно са “Кой на кого какво дължи?” Сложен въпрос, от където и да се погледне и еднозначен отговор за него няма, няма и да има.

 

Кога настъпват кризите? – когато спрем да се учим. Или това е, когато престанем да различаваме мненията от фактите. Когато се предоверим на статуквото, защото така ни е било по-удобно. После започваме да търсим поредната изкупителна жертва или субект, върху който да прехвърлим собствената  си вина и да излеем гнева си.

 

Винаги ще търсим днешния Месия, който да ни спаси, а утре най-вероятно ще заплюем. Тия, които днес охулваме – утре може би ще превъзнасяме. Така е устроен човекът и всичко се повтаря на цикли. Затова лошата новина е, че кризи винаги ще има – само естеството им ще е различно! И когато осъзнаем това и го приемем за даденост, то по-леко ще ги понасяме. Или разликата между очаквания и реалност няма да придобива застрашителни размери за нас и здравето ни.

 

Икономиката е като дишането ( вдишване и издишване ), ако липсва единия от двата процеса, следва задушаване и смърт. Тази метафора ще използвам, за да се онагледи баланса между спестовността и кредитирането като едни от основните фактори за всяка една икономика.  

 

Коледа е – да си пожелаем 3 неща:

 

  1. Фалит на физическо лице при ипотечен кредит в България – или при загуба на обезпечението да не се дължи евентуалната разлика по кредита. И примерна санкция от 7 години да кажем без право на кандидатстване по кредит, а в последствие правата да се възстановяват.

 

  1. Валутните депозити, които уж са гарантирани до размер от 100 хил. лева, да не се превалутират в левова равностойност при настъпване на неблагоприятни събития за банката до влизането ни в еврозоната, а да се изплащат в съответната валута.

 

  1.  Да не се спира свободното придвижване на хора извън България поради просрочени вноски по кредити, както това наскоро се случи с Любо Пенев. Договорните отношения са едно и за тях си има съд, който да решава, но те не трябва да ограничават личната свобода, ако няма данни за извършено престъпление.

 

Моето скромно мнение е, че с подобни елементарни мерки биха се изгладили в голяма степен натрупаните дисбаланси в икономиката ни, които тепърва ще чистим в следващите 5-10 години. Оценката на риска и свързаната с нея отговорност, би трябвало да е по-скоро приоритет на търговските банки, отколкото на обикновените кредитоискатели. Понеже в момента се оказва, че нито парите на спестителите са на 100% защитени при сегашната криза, нито кредитополучателите при бъдещи икономически кризи, който неминуемо ни очакват.

 

 

Весела Коледа и успех!



Гласувай:
2



1. анонимен - непукист
24.12.2009 20:54
поради това че вече нямам НИЩО през......ми е.ТОВА Е СВОБОДА
цитирай
2. анонимен - В първите два реда е истината !
24.12.2009 23:02
В първите два реда е истината !
цитирай
3. marandi - :)
24.12.2009 23:19
Т.нар. свобода в развитите общества минава и през икономическа такава или т.нар. финансова независимост. По статистика малцина се класират там, но ако сте от тях ви поздравявам.

Идеята ми за тия три прости стъпки е да се елиминира валутния риск пред страната, който ще окаже влияние и при лихвените нива. Поради заявения курс за влизане в еврозоната, все още са възможни и корекции в съотношението лев/евро. Ако се случи лош сценарий ( силно присъствие на гръцки банки като пазарен дял в банковата система ), трудно може да се предвиди накъде ще задуха вятъра.

Отделно поддържането на високи лихвени нива по депозити фрийзва реалния сектор, а тия ползвали заемен ресурс изнемогват. Т.е. като цяло икономиката ще започне да изостава като темпове на развитие спрямо останалите, които уж ще гоним. Това е, ако статуквото се запази още година-две да кажем или стабилната ни макро-рамка за момента може да се "огъне" поради трупане на дефекти в микро-икономиката.

Подобен лош сценарий за съжаление ще засегне всички пряко или непряко, та мотивът аз нямам нищо е до време.

Поздрави!
цитирай
4. marandi - :)
24.12.2009 23:23
анонимен написа:
В първите два реда е истината !


Благодаря и Весели празници Ви желая!
цитирай
5. анонимен - Reynard
27.12.2009 16:16
Привет Б(р)атко Marandi,
Поздравления за чудесното есе .... както винаги, в оригиналния твой стил. :-] Напълно съм съгласен с казаното от теб. Ще си позволя да "обобщя" нещата по следния начин : Обществото ни, като цяло, изпитва (остър ?) недостиг на отговорно поведение .... или с други думи, Безотговорността е широко "застъпена" в нашата реалност. :-] Съгласен съм, че безотговорното поведение е "повече" характерно за обществата от "ориенталски" тип, за което съществуват историческа и гео-политическа предразположеност и т.н. :-]] .... но това в никакъв случай не е НЕпреодолимо (Force Major). Ние виждаме безотговорно поведение навсякъде (който може "да вижда", ДЕ) - на улицата/пътя (всеки час), в семейството, в ПарлаМента дори .... както и по време на "избори" (масово!). Нещата за които пишеш, за мен, са просто (едни) проявления на безотговорност във финансовия сектор - напр. безотговорно раздаване на парите на вложителите/инвеститорите под формата на кредити, защото депозитите са почти на 100 (сто) % негарантирани. Затова аз си пожелавам ПоВеЧе отговорно поведение в обществото .... и не само на национално равнище (то една птичка/лястовица "пролет не прави", никога) а и на световно/глобално .... защото той климата е само ЕДИН за цялата планета - както за племената в Африка които (все още) живеят като ловци-събирачи така и за специалистите от НАСА готвещи се да изпратят спускаем апарат към някой от спътниците на Юпитер .... НАЛИ?!
цитирай
6. анонимен - wishful thinking
03.01.2010 11:51
Добри пожелания.

Липсата на образование, култура и някаква форма на ценностна система в масата народ са предпоставки за задълбочаване на проблемите.

Това донякъде е и поради деситилетията излолация и сегашното безхаберие и липса на визия и непостоянството в управлението на държавата.

Колкото повече хора отидат да поживеят където и да е извън страната и се завърнат някога, толкова по-висок е "шансът" да се обърне негативния тренд в държавата.

Държавата е доста осрана отвсякъде.
Трябва да измрат и се родят няколко поколения, за да се насели с хора и да има "шанс" тая територия наречена българия.
Проблема е, че тогава "българите" може да не са с цвета, с който са сега :)

А за последния споменал Африка - вярвай ми, ако видиш как живеят в ЮАР ще те хване срам, че си българин у еуропата.

Нямаме късмет да сме били колонизирани от холаднци или французи... сега имаме само гета.
цитирай
7. анонимен - Reynard
05.01.2010 23:32
@ wishful
Аз Африка я споменах по съвсем друг/различен повод и смисъла на написаното от мен не е сравнение на стандарта на живот на двете места .... но ме "хвана срам" от това, че пишеш името България с малка буква .... вече !!
Иначе, ще подкрепя блестящата ти мисъл (една от няколкото) с няколко примера за процъфтяващи в днешно време "територии" които някога са били колонизирани от французи - Алжир, Судан, Чад; или бившата англо-италианска колония .... СОМАЛИЯ ! Все от любимата ти Африка, за която си толкова чуствителен ....

Twice the Pride, Double the Fault !!
цитирай
8. анонимен - 3 - то е факт
27.04.2010 11:38
З - то е факт ! Дано се сбъднат и първите две ! И бих добавил - 4 - то: При изтеглен ипотечен кресит в лв. и промяна на курса лев / евро да не се превалутира кредита !
цитирай
9. анонимен - cheap bras
15.03.2012 04:29
Amazing write-up! This could aid plenty of people find out more about this particular issue. Are you keen to integrate video clips coupled with these? It would absolutely help out. Your conclusion was spot on and thanks to you; I probably won’t have to describe everything to my pals. I can simply direct them here!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marandi
Категория: Бизнес
Прочетен: 2283445
Постинги: 46
Коментари: 863
Гласове: 462
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930