Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2009 00:38 - Два фактора, които ни “спъват” да сме успешни?!
Автор: marandi Категория: Бизнес   
Прочетен: 13528 Коментари: 25 Гласове:
13

Последна промяна: 24.10.2009 07:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съществуват два фактора, които пречат за оптимално оползотворяване на предоставилите се възможностите пред всеки. Това са психосклерозата и хомеостазата.

 

Психосклерозата е другото име на втвърдяването на нагласите. Тя се проявява при хора, които са неподатливи на промяна. Те развиват определена твърда нагласа по отношение на други лица, теми, тенденции или проблеми и след това се противопоставят на всеки опит за промяна. Често това се нарича механично мислене! Твърде е вероятно да познавате хора, които страдат от него. Хората с механично мислене обикновено правят прибързани заключения. Щом се появи проблем, веднага предлагат решение. Ако възникнат две последователни идентични събития, те приемат, че първото е причинило второто. По този начин смесват взаимовръзката с причинността. Щом вземат решение, започват да търсят “доказателства” в подкрепа на това, което вече са заявили. Най-страшното е, че приемат нещата лично и не са склонни да променят заявеното от тях.

 

Вторият главен фактор, който пречи на хората да успеят, е хомеостазата. Тя се определя като стремеж към постоянство или т.нар. глуповато постоянство. Това е силно желание да се придържаме към извършеното и казаното от нас в миналото.

Един цитат от есето на Ралф Уолдо Емерсън “Разчитайте на себе си” гласи: “Глуповатото постоянство е злият дух на дребните души.” Или той има предвид естествената склонност на хората да се придържат към предишни мнения и поведения.

Подобен вид упоритост и непреклонност блокира почти всички предоставили се възможности за растеж в бъдещето. За да се противопоставим на подобна тенденция към глуповато постоянство ( хомеостаза ), трябва да сме склонни да се отказваме от остарели идеи, щом някой може да ни докаже, че съществуват по-нови и по-добри. Един от начините да се спасим от този капан е готовността да си признаваме, че грешим. Отличителна черта на големите личности и характери по време на бързи промени е способността да приемат, че най-съкровените им идеи и мечти са се оказали погрешни. За това се изисква огромен кураж и зрелост, трупане на опит, който от своя страна стимулира появата на нови прозрения и виждания за нещата.

 Според Американската асоциация по мениджмънт с течение на времето поне 70% от взетите ни решения ще се окажат неправилни. Може да се окаже дори, че някои грешат повече.

Възниква логичния въпрос: Как тогава продължава да функционира Светът, щом тия, които вземат решения, толкова много грешат?” Отговорът е прост! Тия хора обикновено превъзхождат останалите по това, че винаги се стремят да намалят загубите. Готови са светкавично да признаят, че са допуснали грешка, вместо да упорстват докато положението се влошава. За съжаление повечето хора отчаяно се вкопчват в своите минали решения и макар всички обстоятелства да са против тях, те не се отказват.

 

Не позволявайте това да се случи с вас. Признавайте си взетите погрешни решения или направени, погрешни ваши изводи, след като сте получили нова информация и тя налага това. Бъдете готови да сте гъвкави, с адаптивно мислене и да се отказвате от стари решения, щом свежата ви информация вече налага търсенето на нови подходи или начини на действие в променилите се условия.

 

Накрая ще завърша с един анекдот за Алберт Айнщайн за добро настроение:

 След сложен тест, на който подложил докторантите си по физика в Пристънския университет, Алберт Айнщайн вървял към кабинета си, когато го спрял един от неговите асистенти и го попитал: “Доктор Айнщайн, не е ли това същия тест, който дадохте на този клас миналата година?” Доктор Айнщайн кимнал и отговорил: “Да, същият е.” Асистентът събрал смелост и попитал великия Нобелов лауреат: “ Но, доктор Айнщайн, как може да давате един и същи тест две години подред?”

 

“Защото – отвърнал Айнщайн – през последната година, отговорите се промениха!”

 

Успех!


Тагове:   хомеостаза,


Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - www.nojove.eu
23.10.2009 00:46
Ножове, фенери, аксесоари, точила, оборудване & още на ниски цени
цитирай
2. marandi - :)
23.10.2009 01:37
Май ме оспамиха - хихи
цитирай
3. antisparotok - СЛАДУРЧЕ
23.10.2009 02:32
ЧУВАЛ , ЛИ СИ НЕЩО ЗА , ПОДСЪЗНАНИЕТО .
цитирай
4. newlogic - добави и СТАХЪТ
23.10.2009 03:17
Той също пречи. :)
Много добра публикация. Хареса ми.
цитирай
5. marandi - :)
23.10.2009 04:27
Да, за подсъзнанието съм писал малко в темата "Измислете си девиз", а за страховете съм писал малко в темата "Да бъдеш лидер".

Ако има нужда ще ги развия повече, просто гледам да не бъда банален като повтарям познати неща.

Поздрави!
цитирай
6. анонимен - И на мен ми хареса.
23.10.2009 15:35
Много хора отказват промяната и защото престават да се учат в даден момент. Не следят новостите в областта си, не възприемат технологичното развитие и остават на ниво, което животът вече е отхвърлил.
цитирай
7. kalinkamarinova - :)
23.10.2009 16:41
Никога не съм разбирала защо хората се страхуват толкова много от промяната или пък от това да си признаят, че грешат. Обаче факт е, че е така. Факт е, че това прави хората незрели.Хубав постинг.
А анекдотът за Айнщайн е супер!
цитирай
8. newlogic - 7.kalinkamarinova
23.10.2009 17:52
Хората се страхуват от нещата, които не познават. Промяната винаги е свързана с нови и непознати неща, затова води до страх у хората.
Понякога и промяната е свързана с голямо напрежение, много работа и изисква много усилия, които някои хора си мислят, че са непосилни за тях и за това предпочитат да не предприемат нищо.
Други пък харесват нещата, каквито са и въобще не им пука за промяната :)
цитирай
9. kalinkamarinova - 8.newlogic- 7.kalinkamarinova
24.10.2009 16:14
Сигурно си прав, но аз като един истински представител на зодията стрелец се отегчавам много бързо от всичко и предпочитам да научавам,пробвам и изживявам нови неща, така че ми е трудно да разбера хората, които се страхуват от непознатото. За мен непознатото винаги е ново предизвикателство. А освен това съм от хората, които все мислят, че бъдещето ще им носи все по-хубави и хубави неща, много по-хубави настоящето. :))
цитирай
10. zaw12929 - Интересно
24.10.2009 16:51
Интересно
цитирай
11. marandi - :)
24.10.2009 19:01
Мм .. да, стрелците са палава зодийка, аз ги харесвам :)

Иначе относно темата си мисля, че точно гъвкавото мислене на Българина е една от причините да сме най-старата държава в Европа, съхранила се под едно и също име. Историята ни учи, че който е отказвал да се променя постоянно във времето, е бивал "изтриван" от нея.

Поздрави!
цитирай
12. tili - Податливи, неподатливи -
24.10.2009 19:13
животът така ни върти и преобръща, че ако не се научиш да плуваш и променяш заедно с обстоятелствата - загиваш.
Дано повече хора прочетат поста, поздрави !!!
цитирай
13. baletlnetpepas - мисля си
25.10.2009 23:31
че страдаш от психосклероза и поради това трудно приемаш факта, че да говориш за успеха изобщо е без-умно сектанство!
цитирай
14. marandi - :)
26.10.2009 01:32
Благодаря за критиката, ще се радвам да прочета ваша публикация по темата и да попълня пропуските си.

Иначе конкретно пускането на тази тема, беше провокирано от възникнали спорове в имотни форуми за движението на цените и по-конкретно за понятието "лалугер" на г-н Хърсев, което медийно наложи у нас.

Явно, ако човек си служи с подобни "икономически" нововъведения като "лалугер" се радва на доста по-добър прием, отколкото някой, който показва, че "топлата" вода отдавна е открита и просто трябва да се ползва, вместо да се чуди как да имплантира фауната и флората в БГ икономическата реалност.

Поздрави!
цитирай
15. baletlnetpepas - От прочетеното мога да заключа,
26.10.2009 09:45
че според автора икономическите процеси са обективни, т.е. съществуват извън икономическите субекти. За да постигне "успех" икономическия субект трябва просто да спазва "обективните икономически закони" и хоп!
Това схващане ми се струва доста остаряло и именно поради него заключавам, че автора страда от психосклероза (благодаря за термина, чудесен е)
цитирай
16. анонимен - Читател
26.10.2009 13:08
Анекдота с Айнщайн е много поучителен. От друга страна, да се "гънеш" според обстоятелствата също не е върховно постижение.
цитирай
17. marandi - :)
26.10.2009 15:12
По принцип съм съгласен, че могат да се обобщят нещата по следния начин: Постоянното усъвършестване на знанията, уменията, личните и професионални качества във времето, биха ни предпазили от психосклероза и хомеостаза.

Всичко останало е вадене на отделни думички от целия контекст на публикацията с цел "доказването" и натрапването на "изводи", които никъде не съм визирал. Жълтата журналистика имаше подобни свойства сякаш.

Поздрави!
цитирай
18. baletlnetpepas - интересно
26.10.2009 15:26
а не бихали увредили нашата психосклероза? В крайна сметка, сигурен ли си, че новото е по-добро от старото?
цитирай
19. marandi - :)
26.10.2009 16:04
Колега, мисля че достатъчно логично е написана публикацията с полагащите й се причинно-следствени връзки, които конкретизират за кои случаи се отнася.

Никъде не е обобщавано за вся и всьо. Просто нямам вашето самочувствие, за да го правя.

Успех!

П.П. Мисля също, че имате достатъчно свобода да развиете тезата си и да се ограмотим по-голям брой хора.
цитирай
20. baletlnetpepas - интересно
26.10.2009 18:28
вие успял човек ли сте?
цитирай
21. platttonnn - Един
31.10.2009 13:48
от нашите инстинкти за самосъхранение се казва,мизонеизъм-страх от новото и непознатото. А този упорит човек,номер 20,бих попитал,какво разбира под успял? Жокер-Ботев успял ли е,а Джордано Бруно,а Микеланджело,или само Крез?
цитирай
22. prodigal - Яко :)
08.11.2009 20:49
Аз лично винаги съм прав, но не мога да разбера тези, които очевидно грешат защо не желаят да положат усиля да си размърдат мозъка и да подобрят положението като се доближат до моя начин на мислене :)

Хубаво е човек да си променя мнението, когато обстоятелствата се променят. Но не е хубаво да се върти като палачинка само защото някой твърди, че обстоятелствата се променят. Тънка е линията между закостенялост и безпринципност.
цитирай
23. petra111222 - явно
23.03.2010 15:25
имам психосклероза ..
към вашия блог :))
цитирай
24. ok3223 - Сравнението с БГ ме озадачи.
01.05.2010 12:43
Има ценни мисли и изводи, но като че ли и тук е в сила казаното от Сократ навремето. "Нищо пракалено". Тези дни дочетох 1 том от 4 т. на Ст.Цанев "Български хроники"
Ега ти оценяването ни като нация през това време.
Огъване, прегъване, навеждане доземи във всички посоки, коленичене и влачене на колени и движение пълзешком, като ходенето изправен е изключение. Постоянното към всичко и всеки по-силени властен, мигновено нагаждане на цял един народ, само и само да оцелее...Не е ли тази основнато ни беда като народ и нация, и причиина за 500год. ни турско робство и другите робства, и една от основните причини и днес да сме това, което сме. ЕДНИ ОТ НАЙ-ПОСЛЕДНИТЕ В ЕС.
Бива да си самонагаждащ се лагер, но в разумни граници. Народите с позици по проблемите, големите проблеми на времето са губели, по някой път всичко, но и са печелили, и в крайна сметка са на (+), и са днес това, което са.
МНОГО ПО-ДОБРЕ ОТ НАС ПОЧТИ ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ.
Или както казват, по-добре живо куче, отколкото умрял лъв..или по-точно; Преклонена глава сабя не я сече.
Защото народът ни като цяло, доколкото познавам бълг. история и имам наблюдения днес, НЕ Е ВИДЯЛ НИЩО ПО ДОБРО ОТ МИЗЕРИЯ И КУЧЕШКИ ЖИВОТ, КАТО КОЛИЧСТВАТА СА ДОЗИРАНИ САМО В СТЕПЕНТА НА МИЗЕРИЯТА И КУЧЕШКОТО...
Поздрави за статията:ок
цитирай
25. анонимен - cheap bras
15.03.2012 05:11
Amazing write-up! This could aid plenty of people find out more about this particular issue. Are you keen to integrate video clips coupled with these? It would absolutely help out. Your conclusion was spot on and thanks to you; I probably won’t have to describe everything to my pals. I can simply direct them here!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: marandi
Категория: Бизнес
Прочетен: 2283343
Постинги: 46
Коментари: 863
Гласове: 462
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930